Prețul apartamentelor vechi din Tg. Mureș, supraevaluat

Publicat de MIRELA ROTAR, 4 februarie 2019, 12:42
În ultimii 10 ani, prețurile la apartamente și chirii au crescut constant la nivel național, unii specialiști estimând o supraevaluare cu circa 25-30% a apartamentelor.
Situația nu este diferită nici pe piața din Tîrgu-Mureș, unde evoluția prețurilor este dictată de lipsa construcțiilor noi și a spațiilor de închiriat, în raport cu cererea.
Cele mai scumpe imobile rămân apartamentele confort II, a precizat pentru Radio Tîrgu-Mureș expertul imobiliar Faluvegy Sandor:
Da, (piața imobiliară) este supraevauată dacă luăm pe metru pătrat apartamentele confort II în cartiere emblemă ale Târgu-Mureșului cum sunt 7 Noiembrie, Cornișa, eventual Dâmb, într-adevăr pe metru pătrat este supraevaluat. Dacă luăm apartamantele în bloc nou, pe metru pătrat se poate spune că nu este supraevaluat, chiar sunt prețuri reale pe piață. Preț real înseamnă 750-850 de euro pe metru pătrat.
În mod paradoxal, prețurile apartamentelor din Târgu-Mureș ajung, în multe situații, să depășească prețul unei case nou-construite la periferia orașului.
Astfel, unele apartamentele de tip penthouse, care au între 150 de mp și 200 de mp suprafață construită, se vând acum cu peste 120.000 de euro, în timp ce case noi de tip duplex sau triplex au un preț de vânzare de 60.000-70.000 de euro.
Specialistul imobiliar Faluvegy Sandor estimează că în perioada următoare prețul apartamentelor va stagna la Tîrgu-Mureș:
Din punctul meu de vedere o să fie o stagnare a preturilor pe piață, atât în Tîrgu-Mureș cât și în toată țara. Întotdeauna în perioada friguroasă, prețurile au avut o ușoară scădere sau, mai mult, o stagnare. Dacă luăm pe metru pătrat, o casă este mai ieftină decât un apartament mai mic ca și suprafață de 50-60 mp dar sunt apartamente foarte bine utilate, mobilate. Dar e vorba de confortul fiecăruia.
Unii specialiști imobiliari îi sfătuiesc pe cei care doresc să investească într-o casă nouă sau într-un apartament , să mai aștepte circa 2-3 ani, a când se prevede o scădere a prețurilor imobilelor.
Cristina Bulbescu