Presiunea pe secţiile de Terapie Intensivă rămâne foarte mare

Publicat de MIRELA ROTAR, 12 octombrie 2021, 07:16
Sunt internaţi o mie 632 de pacienţi, cel mai mare număr de la începutul pandemiei. Ultimul bilanţ indică 209 decese şi NOUĂ mii 148 de îmbolnăviri din 32 de mii de teste.
Doar judeţele Covasna şi Harghita se menţin în scenariul galben cu o rată de infectare mai mică de 3 la mia de locuitori.
O caracteristică a valului patru al pandemiei o reprezintă îmbolnăvirea copiilor. 34 de minori sunt la Terapie Intensivă. Toate paturile de spital destinate copiilor infectaţi cu noul coronavirus sunt ocupate, însă, în general, nu sunt decât forme uşoare de boală.
Directorul Spitalului „Grigore Alexandrescu”, din Capitală, conferenţiar doctor Alexandru Ulici, a atras atenţia că, pe masură ce trebuie mărit numărul de paturi pentru îngrijirea copiilor cu COVID-19, se închid alte secţii, destinate altor boli:
Noi avem posibilitatea să mai mărim numărul de paturi, problema este că în momentul în care încercăm să mai mărim ceva, din cauza circuitelor, practic, desființăm secții, pentru că nu mai putem asigura circuite atât pentru COVID, cât și pentru non-COVID. Cred că nu sunt spitale în România pregătite pentru așa ceva, cred că nici în lume nu au fost spitale pregătite pentru așa ceva și cred că acesta a fost motivul pentru care în mai multe țări, nu doar în China, s-au construit spitale în mare grabă, exact când a început pandemia, tocmai pentru că nu puteau asigura circuitele pentru pacienți.
De altfel, situaţia din şcoli a revenit în atenţia ministerului de resort. Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, le-a transmis inspectorilor şcolari că toate unităţile de învăţămând din România pot decide singure dacă vor trece în format online de predare a cursurilor, fără să mai aştepte avizul DSP.