Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA

Publicat de radiomures, 30 mai 2018, 17:54
Curtea Constituţională a stabilit, astăzi, că există un conflict juridic între guvern şi preşedinţie în ceea ce priveşte refuzul lui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţie pe şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.
Judecătorii CCR, au stabilit, totodată, că şeful statului trebuie să emită decretul de demitere a procurorului-şef al DNA, aceasta fiind calea de urmat pentru ieşirea din conflictul inter-instituţional.
La jumătatea lunii aprilie, preşedintele Klaus Iohannis anunţa că nu vede motive şi nu consideră oportun să o revoce din funcţie pe şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, despre care considera că şi-a făcut treaba aşa cum trebuie în fruntea instituţiei. La mai puţin de o săptămână, premierul Viorica Dăncilă cerea Curţii Constituţionale să soluţioneze conflictul juridic de natură constituţională apărut între ministrul justiţiei, Tudorel Toader, cel care a cerut demisia şefei DNA şi preşedintele României. În pledoaria susţinută în faţa Curţii Constituţionale în urmă cu trei săptămâni, când a fost primul termen al acestui caz, Tudorel Toader a afirmat că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de revocare a Laurei Codruţa Kövesi poate crea un blocaj instituţional. La rândul său, consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu a explicat că şeful statului nu a făcut decât să finalizeze o procedură şi să îşi exercite atribuţiile legale. Astăzi, judecătorii CCR au stabilit că există un conflict între Guvern şi Preşedinţie, iar calea de soluţionare este emiterea de către Klaus Iohannis a decretului de revocare a şefei DNA.