Preşedintele României, prezent la dezbaterea privind eliminarea taxei radio-TV
Publicat de radiomures, 10 noiembrie 2016, 21:13 / actualizat: 14 noiembrie 2016, 16:14
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a criticat modul în care a fost promovată şi adoptată în procedură de urgenţă legea care elimină 102 taxe nefiscale, între care şi cea radio-TV. Declaraţia a fost făcută la începutul dezbaterii organizate astăzi la Biblioteca Naţională pe tema impactului anulării taxei radio-TV.
Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că eliminarea unor taxe este în esenţă un lucru bun, dar în acest caz este vorba despre eliminarea finanţării de bază a celor două servicii publice şi fără a pune ceva în loc. În opinia şefului statului, această dezbatere este atipică prin temporizare, deoarece ea ar fi trebuit să aibă loc înainte de a vota parlamentul această iniţiativă.
Klaus Iohannis: Am aflat, recunosc, cu foarte mare surprindere că nici Televiziunea publică, nici Radioul public nu au fost consultaţi în acest demers legislativ care îi priveşte. Mi se pare o abordare ciudată, fiindcă nu este vorba de două Srl-uri, este vorba de Televiziunea publică a României şi Radioul public al României. Acest tip de dezbatere ar fi trebuit să aibă loc înainte de a vota această iniţiativă în parlament şi nu după.
Au mai luat cuvântul reprezentanţii organizatorilor, Active Watch, care au arătat că niciun mecanism de finanţare, oricât de favorabil ar fi celor două instituţii, nu trebuie implementat fără garanţii. Şi reprezentantul Consiliului de Administraţie al Radiodifuziunii a vorbit aici, Andras Demeter, care a criticat graba cu care s-a adoptat această lege, dar şi jurnalişti precum: Cătălin Tolontan şi Petrişor Obae.
Iniţiatorul legii, social democratul Liviu Dragnea, este nemulţumit că nu a fost invitat la dezbaterea organizată la Biblioteca Naţională a României. El i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă în care subliniază între altele că noul model de finanţare a societăţilor române de Radio şi Televiziune integral de la bugetul de stat nu presupune o diminuare a fondurilor pentru cele două organizaţii media.
Şeful statului are termen până marţi, 15 noiembrie, să decidă ce face cu legea promovată de liderul PSD, Liviu Dragnea, dacă o promulgă sau o trimite parlamentului spre reexaminare.