UPDATE: ÎCCJ: Dosarul lui Dragnea, amânat pentru 20 mai

Publicat de MIRELA ROTAR, 15 aprilie 2019, 08:47 / actualizat: 16 aprilie 2019, 11:08
UPDATE ora 15,30
Instanţa Supremă a amânat pentru 20 mai decizia în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu. El a pledat astăzi nevinovat. In timpul procesului au avut loc mai multe manifestări ale unor persoane care fie îl susţineau, fie îl contestau pe liderul PSD.
Completul doi penal de cinci judecători a admis cererile de amânare ale avocaților pentru a-şi pregăti apărarea. Totodată, răgazul a fost cerut și pentru a se aștepta decizia Curții Constituționale amânată pentru 19 aprilie privind lipsa completurilor specializate de trei magistrați pentru judecarea dosarelor de corupție. Procuroarea DNA s-a opus amânării şi a spus că avocații urmăresc tergiversarea procesului.
Reprezentata DNA a ridicat și două excepții de neconstituționalitate. La acest termen, a fost audiat şi Liviu Dragnea, care a negat din nou acuzațiile aduse de procurorii anticorupție, afirmând că este total nevinovat, iar acesta este un dosar politic. El a mai spus că nu este de acord cu afirmațiile din motivarea condamnării din prima instanță unde se menționează că ar fi coordonat Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman. Liviu Dragnea nu a dat declarații ziariștilor. Atât la intrarea, cât și la ieșirea din sediul Înaltei Curți a fost aplaudat de susținători, dar și huiduit de contestatari și escortat de jandarmi.
UPDATE ora 15,00 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, este audiat la Instanţa Supremă
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, este audiat la această oră la Instanţa Supremă, în procesul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman.
Anterior, judecătorii au respins cererea formulată de apărarea lui Liviu Dragnea de recuzare a unui judecător din complet.
Între timp, trei bărbaţi au fost amendaţi cu câte 200 de lei pentru provocarea ori participarea efectivă la scandal, după o busculadă în faţa sediului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde se judecă procesul liderului PSD .
UPDATE ORA 13,00
Procesul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman a fost suspendat, azi, de Instanţa supremă pentru o jumătate de oră, după ce avocaţii preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, au cerut recuzarea unui judecător din complet. Cererea de recuzare a fost respinsă de ICCJ. La această oră procesul a fost reluat.
La acest termen, Liviu Dragnea ar trebui să fie audiat de magistraţi.
UPDATE ORA 11,30
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a ajuns în faţa instanţei supreme, unde urmează să aibă loc un nou termen în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman. Potrivit reporterului Radio România Actualităţi Diana Surdu, aproximativ 200 de persoane – protestatari, dar şi susţinători – l-au aşteptat pe liderul social-democrat. Un număr impresionat de jandarmi se află la faţa locului, pentru a asigura ordinea publică.
În primă instanţă, Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. La termenul precedent, completul de cinci judecători le-a cerut avocaţilor şi procurorilor să fie pregătiţi cu pledoariile de final. Există şi varianta amânării, în cazul în care avocaţii cer un răgaz pentru pregătirea concluziilor.
Totodată, o decizie a Curţii Constituţionale privind completurile specializate care să judece dosarele de corupţie a fost amânată pentru 19 aprilie. .
La Instanţa supremă au venit de dimineaţă protestatari care strigă împotriva lui Dragnea, dar şi mulţi susţinători ai liderului PSD.
ORA 08:48
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ar urma să fie audiat astăzi la Înalta Curte în dosarul DGASPC Teleorman.
Pe 18 martie, un complet de 5 judecători a stabilit că Liviu Dragnea să fie audiat pe 15 aprilie în acest dosar, în condiţiile în care în ziua respectivă nu s-a prezentat la proces.
Avocaţii săi au depus atunci documente, potrivit cărora, acesta era internat în spital.