Președintele Federației IMM-urilor din Regiunea Centru: întreprinzătorii sunt speriați de noul Cod Fiscal
Publicat de Rotar Mirela, 8 iulie 2022, 13:20
Ordonanța care va modifica Codul Fiscal introduce o serie de modificări încă de la 1 august, cum ar fi creșterea impozitelor pentru câștigurile din jocurile de noroc, majorarea accizelor la țigări și alcool, reducerea plafonului până la care se aplică facilități fiscale în construcții, agricultură și industrie alimentară, de la 30.000 la 10.000 de lei lunar inclusiv, respectiv renunțarea la impozitul specific în domeniul HoReCa și revenirea la impozitarea pe cifra de afaceri.
Printre schimbările ce ar urma să intre în vigoare de la începutul anului viitor, se preconizează creșterea impozitului pe dividente de la 5 la 8%, dar și modificarea criteriilor pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor prin reducerea pragului veniturilor obținute în anul precedent, de la 1.000.000 de euro la 500.000 de euro, și instituirea condiției ca microîntreprinderea să aibă minimum un angajat cu contract activ.
Președintele Federației Patronale a IMM-urilor din Regiunea Centru, Radu Bălănean, spune că aceste măsuri vor lovi în întreprinzători, iar mulți dintre ei vor intra în faliment:
Avem de-a face din nou cu o modificare a Codului Fiscal care lovește în microîntreprinzători. E mai degrabă o măsură de disperare făcută pe picior, iar analizele sunt total neprofesioniste. Consecințele vor fi foarte grave. Este ultima măsură de care avem nevoie, o măsură care să ducă la închiderea multor firme.
Radu Bălănean a precizat că oamenii de afaceri cu care a discutat sunt speriați de noile prevederi și se tem că nu vor face față noilor obligații.
Sunt pur și simplu speriați, aceasta este marea problemă în momentul de față. Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România oricum a făcut demersuri pe lângă Guvern, să vedem care vor fi rezultatele discuțiilor pentru că situația este mai mult decât îngrijorătoare. Noi nu discutăm aici despre o prevedere sau două, ci modul de gândire este greșit și cu consecințe grave, care nu va rezolva marea evaziune, ci va lovi în micul întreprizător.
Mai multe organizații ale mediului de afaceri au luat atitudine față de aceste modificări. Asociația Întreprinzătorilor Privați din Zona Odorhei susține că „o asemenea strategie de dezvoltare lipsită de realism” va „determina încetarea activității mai multor întreprinderi” și va „încuraja migrația forței de muncă în alte țări”.
Raluca Creț