Președintele a semnat decretele de numire pentru șefii DNA, DIICOT și Procurorul general

Publicat de Corina Muntean, 20 februarie 2020, 15:14 / actualizat: 20 februarie 2020, 18:59
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat azi decretele pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a Gabrielei Scutea, pe o perioadă de trei ani, anunţă Administraţia Prezidenţială.
De asemenea, şeful statului a semnat decretele pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a lui Crin-Nicu Bologa, pe o perioadă de trei ani şi pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a Elenei-Giorgiana Hosu, pe o perioadă de trei ani.
Predintele Klaus Iohannis afirmă că „i-a făcut plăcere” să îi numească pe cei trei procurori propuşi de ministrul justiţiei la conducerea marilor parchete.
Şeful statului a explicat cu puţin timp în urmă că în opinia sa propunerile ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, au fost corecte, în ciuda faptului că CSM a dat aviz negativ pentru doi candidați.
Klaus Iohannis:
Având în vedere că am avut pe de o parte propunerile ministrului, pe care le-am găsit foarte bine elaborate, foarte bine motivate, şi pe de cealalată parte avizul CSM-ului, care mi s-a părut, parţial, destul de superficial, am considerat corecte propunerile făcute de domnul ministru Predoiu şi am numit pe cei candidaţi pe funcţie.
Preşedintele a fost criticat atât de reprezentanţii PSD, cât şi de cei ai USR, pentru că a ignorat avizul negativ al CSM în cazul celor două procuroare, Gabriela Scutea, la Parchetul General, şi Georgiana Hosu, la DIICOT. Cele două formarţiuni invocă, între altele, că într-un Raport referitor la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, Comisia Europeană recomanda României respectarea avizelor negative ale CSM cu privire la numirea în posturi de conducere a procurorilor.