Presa și cultura la un pas de prăbușire
Publicat de MIRELA ROTAR, 13 octombrie 2020, 11:46 / actualizat: 13 octombrie 2020, 14:31
Aceasta este afirmația liderilor sindicali din cele două domenii de activitate care solicită discuții deschise cu autoritățile statului pentru a găsi soluții în ajutorul lucrătorilor din presă și cultură.
Sindicatul FAIR MediaSind remarcă faptul că o parte din membrii acestuia și-au pierdut complet sursele de venit odată cu închiderea instituțiilor culturale din cauza lipsei măsurilor de protecție a locurilor de muncă.
Soluțiile propuse de sindicaliști se referă la asigurarea salariilor pe durata în care nu se poate desfășura activitatea, precum și telemunca, acolo unde este posibilă, spune președintele MediaSind Cristinel Godinac:
În primul rând trebuie măsuri compensatorii, acolo unde nu se mai poate continua activitatea, membrii noștri trebuie despăgubiți cu salariile pe care le-ar fi primit, așa cum se întâmplă și în afară, ajutoarele de șomaj nu sunt suficiente pentru a-și continua activitatea. Apoi trebuie asigurate măsuri de protecție a sănătății, avem exemple, precum cel al televiziunii naționale, unde din păcate s-a format un focar, în acele locuri e nevoie să se împartă personalul în ture, în contractele colective am introdus regimul de telemuncă însă acolo probabil există o mentalitate veche care spune că angajatul trebuie neapărat să vină la serviciu.
Circa 100.000 de angajați din presă și cultură sunt afectați de măsurile luate ca urmare a situației epidemiologice actuale. Președintele MediaSind, Cristinel Godinac susține că mulți dintre angajați au fost nevoiți să se reprofileze.
Vlad Todoran