Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2024
Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină este acordat de membrii Adunării Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia.
![Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2024 Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2024](https://i0.wp.com/www.radiomures.ro/wp-content/uploads/2024/10/Nobel-medicina.jpg?resize=850%2C479&ssl=1)
Publicat de Rotar Mirela, 8 octombrie 2024, 16:30 / actualizat: 19 octombrie 2024, 20:19
“Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină din 2024 le-a fost acordat lui Victor Ambros și Gary Ruvkun pentru descoperirea microARN-ului și a rolului acestuia în reglarea post-transcriere a genelor”, a anunțat luni, 7 octombrie, Academia Regală Suedeză de Științe, cea care decernează Premiile Nobel.
Premiile vor fi înmânate laureaţilor în cadrul unei ceremonii speciale ce va fi organizată la 10 decembrie, ziua morţii lui Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei. Anul acesta, premiile la fiecare categorie sunt însoţite de o recompensă financiară de 11 milioane de coroane suedeze (puţin peste 1 milion de dolari).
“Genele microARN au evoluat și s-au extins în genomurile organismelor multicelulare timp de peste 500 de milioane de ani. Astăzi, știm că există mai mult de o mie de gene pentru diferite microARN-uri la oameni și că reglarea genelor prin microARN – descoperită de laureații premiului Nobel pentru medicină din acest an – este universală în rândul organismelor multicelulare”, relatează Academia Suedeză.
“Ei au descoperit microARN, o nouă clasă de molecule minuscule de ARN care joacă un rol crucial în reglarea genelor. Descoperirea lor revoluționară a dezvăluit un principiu complet nou al reglării genelor, care s-a dovedit a fi esențial pentru organismele multicelulare, inclusiv pentru oameni. Acum se știe că genomul uman codifică peste o mie de microARN. Descoperirea lor surprinzătoare a dezvăluit o dimensiune complet nouă a reglării genelor. MicroARN-urile se dovedesc a fi fundamental importante pentru modul în care organismele se dezvoltă și funcționează”, potrivit The Nobel Prize.
Până acum, 40 de Premii Nobel pentru Medicină au fost acordate unui singur laureat, 35 de Premii pentru Medicină au fost câștigate de doi laureați, iar 39 au fost câștigate de trei laureați.
Dana Boieriu
Sursa: https://www.nobelprize.org