Premiul Nobel pentru fizicienii care au explicat “comportamentul înfricoșător” al particulelor
Publicat de Rotar Mirela, 5 octombrie 2022, 15:42 / actualizat: 10 octombrie 2022, 17:47
Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger sunt cei trei câștigători ai Premiului Nobel pentru fizică pentru realizările lor de referință în mecanica cuantică – studiul comportamentului particulelor și al atomilor – a anunțat Academia Regală Suedeză pentru științe, scrie CNN.
“Folosind experimente inovatoare, Alain Aspect, John Clauser și Anton Zeilinger au demonstrat potențialul de a investiga și controla particulele care se află în stări corelate. Ce se întâmplă cu o particulă dintr-o pereche corelată / încâlcită determină ce se întâmplă cu cealaltă, chiar dacă sunt într-adevăr prea îndepărtate pentru a se afecta una pe cealaltă. Dezvoltarea de către laureați a instrumentelor experimentale a pus bazele unei noi ere a tehnologiei cuantice“, se arată în comunicatul Academiei Suedeze pentru Științe.
A fost unul dintre cele mai dezbătute elemente ale mecanicii cuantice și a fost descris în mod memorabil de către fizicianul particulelor Albert Einstein drept “acțiune înfricoșătoare la distanță”.
La câteva decenii după moartea lui Einstein, experimentele celor trei fizicieni au arătat că încrucișarea cuantică era reală, nu doar teoretică, iar Academia Regală Suedeză de Științe a spus că munca trio-ului „a pus bazele unei noi ere a tehnologiei cuantice”.
Aspect, Clauser și Zeilinger s-au născut în Franța, California și, respectiv, Austria. Descoperirile lor au adăugat și au continuat lucrările lui John Stewart Bell, a cărui teoremă a schimbat înțelegerea lumii științifice despre mecanica cuantică.
Munca câștigătorilor a confirmat că “mecanica cuantică are de fapt utilitate în aplicațiile din lumea reală”, a declarat Michael Moloney, CEO al Institutului American de Fizică, pentru CNN.
Premiul Nobel pentru fizică a fost acordat de 116 ori pentru 222 de laureați ai Premiului Nobel între 1901 și 2022. John Bardeen este singurul laureat care a primit de două ori Premiul Nobel pentru fizică, în 1956 și 1972.
Dana Boieriu