Premiul ”Gheorghe Barițiu” al Academiei Române pentru istoricul reghinean Dorin-Ioan Rus
Publicat de Corina Muntean, 20 decembrie 2019, 18:19
Distincția a fost acordată săptămâna trecută, la ceremonia din Aula Academiei Române, iar premiul i-a fost înmânat de către președintele Ioan-Aurel Pop, în prezența Biroului Prezidiului și a membrilor Adunării Generale al Academiei.
Cartea lui Dorin Ioan Rus, ”Politica silvică și a resurselor în Transilvania secolului 18” analizează administrarea pădurilor de către Habsburgi, inclusiv regulamentele din perioada 1781 – 1786 ce au propus conservarea pădurii pentru generațiile următoare:
În sec al XVIII-lea, a existat o mare criză a lemnului, singura sursă importantă de energie din acea perioadă, folosit îndeosebi în exploatarea minieră și în construcția de nave. Criza era mai mare decât cea de acum, când avem și alternative, pe care știm sau nu să le folosim. Cartea e un studiu de caz, de fapt, pentru orașele și satele din Transilvania. Apoi, prezint pădurea ca refugiu, exil sau autoexil; țăranii români vedea în pădure un loc mitic, magic, mulți se închinau, își făceau cruce înainte de a tăia un arbore, pentru că ei știau că acolo se află niște ființe, pe când intelectuali o vedeau ca un loc romantic, de plimbare. Apoi, călătorul avea frică de pădure, iar militarii o vedeau altfel decât populația civilă.
Dorin-Ioan Rus a lucrat 12 ani la Muzeul de Istorie din Tg. Mureș, iar din 2009 trăiește și lucrează în Austria, fiind cercetător în cadrul Universității din Graz.
Valeriu Russu