Premiile Astrafilm Festival 2024
Cele mai bune filme documentare ale ediției Astra Film Festival 2024 au fost premiate sâmbătă seara, la Filarmonica de Stat din Sibiu – Sala Thalia.

Publicat de Stan Lucian, 28 octombrie 2024, 09:24
Premiul pentru cel mai bun film a fost acordat producției „Pădurea”, de Lidia Duda.
Premiul pentru cea mai bună regie a fost acordat filmului documentar „Tata”, de Lina Vdovîi și Radu Ciorniciu:
„Cele aproximativ 300 de proiecte cinematografice ale ediției din acest an au fost 300 de călătorii în jurul lumii, care ne-au ajutat să înțelegem diverse experiențe umane. Astra Film Festival e o poveste despre oameni care fac film, văd film și cărora filmele le-au schimbat viața. Când cultura nu e chiar o prioritate, e excepțional să menții un festival peste 30 de ani”, a declarat regizorul Dumitru Budrala, director fondator al Astra Film Festival.
Zece filme au intrat în competiția acestei secțiuni, jurizate de Victor Morozov (critic de film), Faridah Gbadamosi (programator de film la Tribeca), Renata Santor (Coordonator de cercetare și programare la Festivalul de Film din Veneția).
Premiul pentru Cel mai bun film a fost acordat documentarului „Răzvrătire nocturnă”, de Nelson Makengo.
În cadrul aceleiași categorii, Premiul pentru cel mai bun regizor a fost acordat lui Farahnaz Sharifi pentru filmul„Planeta mea furată”.
Premiul pentru Cel mai bun Regizor i-a fost acordat regizoarei Alexandrea Gulea, pentru documentarul „Maia – Portret cu Mâini ”.
La această categorie s-a acordat și o Mențiune specială, primită de Adrian Dohotaru pentru filmul documentar„Moartea lui Iosif Zagor”.
În Secțiunea Studențească, în care au fost selectate 15 filme, regizoarea Maria Luiza Pârvu și scenaristul și criticul de film Nagy V. Gergő au decis că Cel mai bun film al competiției din acest an este „Visându-l pe Putin”, de Nastia Korkia și Vlad Fishez.
Cea Mai Buna Regie, în cadrul aceleiași secțiuni, a fost oferit documentarului „Omagiu pentru un apartament”, dePaula Ďurinová .
Filmul documentar „Toată ziua-i noapte” de Daniel Țîcu a primit Mențiunea Specială a Juriului, în cadrul aceleiași categorii.
Au fost 8 proiecte selecționate în acest an; Premiul AstraFilm Doc Tank Emerging Voices oferit de VOYO a fost acordat unui documentar care „transformă căutarea victimelor lagărelor de muncă forțată din România comunistă într-o meditație despre memorie și dreptate” – „The Digs”,de Diana Munteanu (regizor) și Ana Maria Vijdea (producător).
Premiul Astra DocTank Postproduction, oferit de Chainsaw Europe Studio a revenit documentarului „How come we ended up here”, de Toma Peiu și Luiza Pârvu.
Autor: Diana Gherendi