Premieră în România: manualele școlare vor fi publicare online
Publicat de radiomures, 18 decembrie 2017, 12:21 / actualizat: 18 decembrie 2017, 13:21
Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, proiectul legii manualului, care pune ordine în modalitatea de elaborare și publicare a manualelor școlare.
Proiectele de manuale şcolare se vor depune la Ministerul Educaţiei Naţionale pentru evaluarea calităţii ştiinţifice. Cele admise vor fi publicate pe platforma www.manuale.edu.ro, cu scopul de a selecta manualul şcolar de bază.
Proiectul este deosebit de util, consideră inspectorul școlar general al județului Mureș, Ioan Macarie, care a arătat că în România nu a mai existat o acțiune similară.
De la preluarea mandatului, domnul ministru a declarat că își dorește foarte mult, în primul rând, legea manualului. Iată că legea manualului a fost asumată și este publicată, este un lucru foarte bun. Vom vedea când vor sosi, dar în funcție de posibilitățile fiecărui copil, bineînțeles că aceste trei variante de publicare publicare a manualelor sunt binevenite. Nu au mai fost până acum niciodată, de aceea le considerăm binevenite.”
Publicarea manualelor online le va da și profesorilor posibilitatea să transforme lecția într-una mai atrăgătoare pentru elevi, crede Inspectorul școlar al județului Harghita, Petru Gârbea:
Acesta o să fie util pentru că o să aibă posibilitatea colegul nostru profesor să folosească în clasă, cu ajutorul tehnicii respective, și ceea ce este cuprins în manual, deci tot mai mulți au, aproape în fiecare clasă, un proiector, un calculator cu proiector, nu mai trebuie ca domnul profesor să deseneze, nu se mai uită elevii numai pe carte, toți pot să privească aceeași poză, ca să zicem așa, dar un exemplu banal…manualul respectiv, aflat în format pdf, poate fi folosit de domnul profesor dacă nu toate manualele o să ajungă la timp în format printat.”
Ministrul Educației a declarat și că toate manualele vor fi traduse în limbile minorităților naționale.
Între timp, în teritoriu încă mai sunt materii la care nu sunt manuale pentru elevii care învață în limba maternă.
Revine inspectorul școlar din Mureș, Ioan Macarie.
În Mureș, deocamdată, manualele pentru clasa a V-a au venit în totalitate, mai puțin traduse în limbile minorităților. Vom vedea ministerul în cât timp va reuși și va finaliza și această operațiune, deocamdată nu avem informații privind perioada de timp.”
Nici în Harghita nu sunt manuale pentru toată lumea, spune inspectorul școlar general Petru Gârbea.
Profesorii sunt nevoiți să improvizeze și să se folosească de materiale mai vechi.
Profesorii folosesc ceea ce au la dispoziție, manualele de limba română, se folosesc de cunoștiințele lor de limba română, deci, în general, profesorul își cunoaște materia. Manualul este un suport, un ajutor, pentru profesor și elevi. Și la ora actuală manualele sunt în format electronic, le pot folosi ca suport, deci partea de ilustații mai dificile pentru copiii care nu au textul în limba maghiară ca să poată învăța acasă.”
Proiectul de lege adoptat de Guvern va fi transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbatut şi adoptat în procedură de urgenţă.
Raluca Creţ