Prelungirea termenului pentru ‘Programul Tomata’ ajută legumicultorii din Mureș

Publicat de Rotar Mirela, 14 iunie 2022, 12:35
Guvernul a prelungit ‘Programul Tomata’ până la 1 iulie, în loc de 10 iunie, cum fusese prevăzut iniţial. Din cauza temperaturilor scăzute din primăvară fermierii au investit mai mult în sistemele de încălzire, în condiţiile în care costurile sunt tot mai ridicate cu energia electrică şi gazele naturale.
Consilierul în Direcția Agricolă Mureș, Silvia Jude:
Din cei care s-au înscris, pot să intre mai mulți cu producție valorificată în ciclul I. În total s-au înscris 64 și în momentul de față sunt 46 care valorifică pe piață. Pot să se înscrie foarte mulți, dar dacă nu reușesc să producă legume în perioada de ciclu întâi stabilită inițial, atunci nu intră. Astfel la noi nu a intrat decât unul singur și încă vreo 2-3 agricultori, dar acum iată că intră 46 din 64, dacă s-a prelungit perioada. În total, pentru un producător care se înscrie în programul ”Producere de legume în spații protejate”, ajutorul de minimis e de 4000 de euro, din care 3000 de euro pentru ciclul I și 1000 de euro în ciclul II, septembrie-decembrie.
Legumicultorul Varo Istvan din Chețani, vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, crede că în etapa I, de primăvară, ar trebui produse și alte legume, nu doar roșii, așa cum se întâmplă în etapa a doua, de toamnă. În plus, spune el, accentul trebuie pus accent pe tehnologizare, nu pe producție:
Nu ar trebui să se dea bani numai pentru un produs, tomata. Noi dorim ca în ciclul I să se introducă și alte legume, alături de roșii, care deja se cultivă în ciclul II, toamna. Dacă vreau să pun ceapă verde, castraveți, salată, că pot să le vând, atunci lasă-mă să le pun! Păi atunci hai să vedem cum putem influența pozitiv legumicultorul, să mai investească în solarii, în tehnologii. Trebuie schimbat sistemul, ”Programul Tomata” e o concepție greșită, trebuia să fie ”Program pentru solarii și sere” sau ”Program pentru legume în spații protejate”, să avem mai multe legume sănătoase aici la noi în țară.
Unii producători din Transilvania se consideră defavorizați față de cei din sud, astfel că au decis să renunțe la programul Tomata, pentru că, fiind o zonă mai rece, nu e atât de rentabil.
Valeriu Russu