Prelungirea învățământului obligatoriu nu e pe placul sindicatelor dar nici a părinților
Publicat de MIRELA ROTAR, 15 martie 2019, 12:29 / actualizat: 29 martie 2019, 9:53
Sindicatele din învățământul mureșean spun că ideea prelungirii învățământului obligatoriu până la 16 clase, nu este una nouă.
Măsura, spun aceștia, nu va duce la un învățământ de calitate deși este menită să asigure mai mulți candidați pentru universități, care au suferit în ultimii ani din lipsă de studenți.
Sindicatele susțin că ar trebui să fie luate alte măsuri în domeniu, precum relansarea învățământului profesional, mai ales în mediul rural, și organizarea examenului de Bacalaureatului în mod diferențiat.
Președintele filialei Mureș al Sindicatului ”Spiru Haret”, Ioan Săcărea:
Noi susținem de foarte mult timp separarea apelor în ce privește Bacalaureatul. Deci, să fie bacalaureat A și B, diferențiat pentru că în felul acesta mai facem învățământ obligatoriu inclusiv în a XI-a și a XII-a și vă dați seama că la liceele tehnologice va fi zero barat procentul la Bacalaureat dacă nu se face Bacalaureat diferențiat. Ne luptăm, teoretic, pentru calitate, și această idee a doamnei ministru nu cred că duce spre calitate. Dimpotrivă, iarăși mergem pe ocolite cu învățământul tehnologic, cu învățământul profesional.
Propunerile de modificare a Legii Educației privind extinderea învățământului obligatoriu de la 11 ani la 16 ani au fost aprobate zilele trecute de Senat.
Astfel, copiii care au împlinit cinci ani vor fi înscriși automat în grupa mare, începând de anul viitor, ca mai apoi să treacă la grupa pregătitoare. De asemenea, clasele a XI-a și a XII ar urma să devină obligatorii.
În plus, Ministerul Educației vrea ca și grupa mijlocie din grădiniță să devină obligatorie până în anul 2023 iar grupa mică până în 2030.
Măsura nu îi încântă deloc pe unii părinți târgumureșeni care se simt frustrați de faptul că statul vrea, prin diverse mijloace, să țină copiii departe de părinți:
Nici elevii mai mari nu scapă de schimbări în sistemul de învățământ.
Ministrul Educației propune desființarea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a, în condițiile în care învățământul obligatoriu începe la patru-cinci ani și se încheie la terminarea liceului, în clasa a XII-a.
Cristina Bulbescu