Pregătiri pe ultima sută de metri la Tg. Mureș pentru începerea școlii
Publicat de MIRELA ROTAR, 9 septembrie 2020, 12:03 / actualizat: 14 septembrie 2020, 16:37
Toate unitățile școlare din municipiu, și nu numai, se pregătesc intens în aceste zile pentru începerea noului an școlar în condiții de siguranță pentru elevi și profesori.
Unele școli, precum Gimnaziul ”Tudor Vladimirescu” a luat decizia montării de panouri de plexiglass pentru a asigura distanțarea elevilor.
La Gimnaziul ”Europa”, în schimb, s-a decis că școala în sistem hibrid este mai potrivită, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș directorul Gimnaziului, Mihaela Însurățelu:
Noi, de exemplu, la gimnaziu avem majoritatea sălilor de clasă pupitre cu două locuri. A pune un distanțator din plexiglass este absolut insuficient și nu protejează copilul. Deci, exclud varianta aceasta, prin urmare acolo unde s-a putut păstra distanțarea, vin toți copii fizic și avem 7 clase care vor lucra în variantă hibrid, adică jumătate la școală și jumătate online. Suntem acum și la finalizarea lucrărilor pentru montarea internetului…
La Gimnaziul ”Liviu Rebreanu” se caută soluții de finanțare pentru plexiglass, deoarece costul unui astfel de separator se ridică la circa 200 de lei iar contribuția părinților este exclusă, precizează directorul adjunct al școlii, Codruț Morar:
La clasele primare, acolo unde mobilierul este format din seturi individuale de băncuțe reușim să asigurăm distanțarea fizică iar la clasele gimnaziale se va face un mix de bănci duble cu băncuțe individuale. Acolo unde nu se poate asigura distanțarea fizic se vor monta separatoarele. Aici, depinde de cum va fi asigurată finanțarea pentru a nu fi implicată contribuția financiară a comitetelor de părinți.
Decizia privind măsurile de siguranță sanitară se iau de către fiecare școală în parte, avizele fiind apoi date de către Direcția de Sănătate Publică Mureș, spune directorul instituției, dr. Iuliu Moldovan:
Există Ordinul comun care prevede inclusiv partea de separatoare care trebuie să fie lavabile și să reziste la dezinfecție cu substanțe pe bază de clor sau alcool. Fiecare școală trebuie să-și definitiveze (strategia) pe baza situației (proprii). Acesta este punctul de pornire și apoi analizăm în dinamică fiecare situație în parte, în funcție de numărul de cazuri din fiecare zi, pe localități, și așa mai departe.
Potrivit Ordinului comun al Ministerelor Educației și Sănătății, printre măsurile de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor în școli se impune igiena riguroasă a mâinilor, purtarea măștii de protecție, limitarea contactului dintre elevi din clase diferite, asigurarea unei distanțări de minimum 1 metru sau montarea unor separatoare și izolarea la domiciliu a elevilor în cazul apariției febrei sau a altor simptome specifice COVID-19.
Cristina Bulbescu