Prefectura Mureș răspunde activiștilor de mediu care protestează împotriva construirii Hidrocentralei de la Răstolița
Publicat de Stan Lucian, 19 iulie 2024, 14:08 / actualizat: 24 iulie 2024, 8:41
Cifrele de impact asupra mediului, publicate de ONG-urile de mediu care se opun construcției Hidrocentralei de la Răstolița, nu sunt reale, a precizat pentru Radio Târgu Mureș prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre.
În plus, aceștia nu au participat la nici o dezbatere publică unde au fost prezentate studiile oficiale privind toate aceste aspecte.
Realitatea este cu totul alta, precizează prefectul Ciprian Dobre:
Acel document, eu cred că l-au luat dintr-un alt document cu copy-paste. Vă dau un singur exemplu, aceste ONG-uri vorbesc despre faptul că vor fi defrișate 170 de hectare de pădure. În realitate, în urma dezbaterilor publice care au avut loc, se defrișează 0,61 ha din Parcul național Călimani, ceea ce reprezintă 0,002%.”
Demersul acestor ONG-uri este inacceptabil, mai spune prefectul Județului Mureș, Ciprian Dobre:
Avem, în continuare, România să dezbatem orice lucrare, orice serviciu care are impact asupra mediului și de aceea am organizat aceste dezbateri publice. Însă, a avea grijă de mediu și a minți, sunt două lucruri total diferite și e inacceptabil, în cazul nostru.”
Cele 10 hidrocentrale ce vor fi puse în funcțiune în România, inclusiv cea de la Răstolița, au fost declarate vitale pentru siguranța națională de către CSAT.
Hidrocentrala Răstolița este proiectată la o putere instalată de 35,2 MW și o producție de energie curată de circa 117 GWh/an. Aceasta va putea aduce beneficii inclusiv în dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă pentru localitățile din zonă.
În plus, un alt impact pozitiv major este și producerea continuă de energie verde din surse regenerabile.
Citește și: Activiștii de mediu s-au unit împotriva Hidrocentralei de la Răstolița
Autor: Cristina Bulbescu