Prefectura Mureș ia măsuri după confirmarea pestei porcine într-o localitate mureșeană

Publicat de Corina Muntean, 8 noiembrie 2019, 18:23 / actualizat: 9 noiembrie 2019, 9:31
Acestea se vor aplica în perimetrul localităților Sovata, Eremitu și Ivănești, respectiv cinci fonduri de vânătoare, după ce laboratoarele autorizate au confirmat existenţa virusului la un mistreţ găsit mort într-o zonă forestieră izolată, aparţinând de Sovata.
Centrul Local de Combatere a Bolilor Mureș, întrunit astăzi, a aprobat un plan de măsuri privind vânarea mistreților, dar care nu trebuie să creeze panică în rândul populaţiei, a subliniat prefectul Mircea Dușa:
Când este prezent virusul pestei porcine trebuie luate măsuri, și am ținut să precizez că adoptarea acestui plan de măsuri nu trebuie să creeze panică în rândul populației, având în vedere că măsurile care se iau în aceste situații de fapt erau în vigoare și până acum, legat de circulaţia animalelor şi documentele care trebuie să le însoţească. Sigur, se face şi un mic recensământ, pentru că sunt măsuri preventive. Există un plan de recoltare de 3.200 de capete de mistreţi la nivel de judeţ, s-au recoltat 1.500 cu precizarea că la fiecare mistreţ împuşcat se recoltează probe şi se trimit la laborator.
Planul de măsuri al CLCB prevede ca pe aria afectată, de 8 km, se vânează integral mistreţii iar preventiv, toţi porcii din curțile oamenilor vor fi ţinuţi în adăposturi sau locuri unde pot fi izolaţi de porcii sălbatici.
Fiecare fond de vânătoare trebuie să aibă prevăzut un loc special amenajat pentru manipularea vânatului, cu acces la o sursă de apă, să dispună de dezinfectante eficiente și de facilităţi de colectare a deşeurilor.
Planul de măsuri al CLCB Mureş mai prevede ca fiecare fond cinegetic să aibă facilităţi de refrigerare sau o soluţie de păstrare a carcaselor în condiţii igienice, până la obţinerea rezultatelor de laborator. Mistreţii vânaţi sunt transportaţi în condiţii de biosecuritate la locul special amenajat pentru manipularea vânatului, fiecărui mistreţ i se aplică un număr de identificare (crotalie, sigiliu). Se înregistrează coordonatele geografice unde a fost împuşcat mistreţul, carcasele sunt ambalate în saci de plastic ermetici şi sunt transportate la locul special amenajat pentru manipularea vânatului. De la mistreții vânați, doar carcasele cu rezultat negativ pot fi eliberate. Este interzisă abandonarea în pădure a organelor şi părţilor nedestinate consumului uman, iar după manipularea vânatului, locul şi instrumentele utilizate în acest proces (inclusiv mijloacele de transport) vor fi spălate şi dezinfectate.
Valeriu Russu