Prefectura Mureș cere Primăriei Ghindari îndepărtarea unui drapel secuiesc
Publicat de Stan Lucian, 23 septembrie 2024, 16:04
Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş a solicitat oficial Primăriei comunei Ghindari să îndepărteze un drapel secuiesc dintr-un parc amplasat în proximitatea DN13A. Acest fapt a generat un schimb de replici juridice între cele două instituţii, pe marginea subiectului.
Pe de o parte Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş susţine că întrucât Legea (nr. 75/1994 şi H.G. nr. 1157/2001) reglementează modul de arborare al drapelului României şi cel al Consiliului Europei şi că, neexistând reglementări cu privire la posibilitatea arborării altor categorii de drapele, arborarea oricărui alt drapel este interzisă, în timp ce avocatul Primăriei Ghindari susţine că dacă legea nu interzice în mod expres, atunci este permis.
Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş a confirmat, luni, primirea opiniei avocatului Primăriei Ghindari, Kinsces Elod, precizând că va întocmi o somaţie şi apoi, în cazul neconformării, va deschide o acţiune în instanţă cu obligaţia de a face, împotriva Primăriei comunei Ghindari.
Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş a arătat că, în baza unei sesizări formulate de Forumul Civic al Românilor din Mureş, Harghita şi Covasna, prin care se aducea la cunoştinţă faptul că în comuna Ghindari, în parcul adiacent DN 13A, lângă bustul Wesselenyi Miklos, ‘este amplasat steagul aşa-zisului ţinut secuiesc’, iar verificările la faţa locului au confirmat cele reclamate.
‘Analizând dispoziţiile art. 7 alin. 1 şi 3, art. 20 din Legea nr. 75/1994 şi art. 6 din H.G. nr. 1157/2001, care reglementează expres modul de arborare al drapelului României şi cel al Consiliului Europei, precum şi situaţiile şi condiţiile limitative în care se pot arbora drapelele altor state, şi având în vedere inexistenţa unor alte reglementări cu privire la posibilitatea arborării altor categorii de drapele, rezultă că arborarea oricărui alt drapel, decât cele prevăzute de aceste acte normative sunt interzise, neavând temei juridic. În acest context, vă solicităm ca de îndată, să procedaţi la intrarea în legalitate conform normelor juridice mai sus indicate, să procedaţi la îndepărtarea steagului neconform, la arborarea drapelului României şi să ne comunicaţi un răspuns la cele sesizate şi măsurile întreprinse’, se arată în adresa Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş.
De cealaltă parte, avocatul Primăriei Ghindari, Kinsces Elod, s-a arătat ‘profund stupefiat de lipsa cunoştinţelor istorice şi juridice care au condus la formularea dispoziţiei nelegale de îndepărtare a steagului secuiesc amplasat în comuna Ghindari în vecinătatea statuii baronului Wesselényi Miklós, cunoscut şi ca un ocrotitor al românilor din Bihor’.
Acesta a susţinut că cei implicaţi în redactarea depeşei ar face abstracţie de practica CEDO, de legislaţia română în materie şi de realităţile istorico-juridice reţinute şi în raportul ECRI privind România şi a expus o serie de exemple.