Prefectura Harghita vrea să reducă arderile de miriști
Publicat de Rotar Mirela, 26 martie 2024, 13:17
Prefectura Harghita a solicitat o colaborare mai intensă între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Garda de Mediu şi APIA, pentru reducerea numărului de incendii de vegetaţie uscată.
ISU Harghita confirmă creșterea numărului de incendii în județ, care de la începutul acestui an au fost cu 80 % mai multe decât în tot anul 2023.
Purtătorul de cuvânt, Alina Ciobotariu:
De la începutul acestui an, s-au înregistrat 59 de arderi de vegetație uscată, în urma cărora au fost afectate aproape 250 de hectare, mai multe decât pe tot parcursul anului trecut, când au fost 39 de arderi necontrolate cu circa 33 de hectare de teren afectate. După firecare incendiu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență înaintează APIA coordonatele geospațiale ale locului în care s-a produs evenimentul, pentru adoptarea unor măsuri care pot duce la reducerea cuantumului subvențiilor acordate.
Dacă anii anteriori se incendiau sute de hectare de teren în Harghita, în acest an nu s-au mai înregistrat astfel de probleme pe terenurile celor care primesc subvenții de la APIA, a subliniat directorul instituției, Haschi Andras.
În protocoul semnat între ISU, Garda de Mediu și APIA, aceasta din urmă doar identifică proprietarul terenului incendiat:
În fiecare an se incendiau sute de hectare de teren, dar nu toate terenurile sunt sub subvenție. Dacă acum 2-3 ani erau sute de fermieri care și-au pierdur subvenția, atât parțial cât și în totalitate, această tendință este în scădere, și în anul acesta încă nu am găsit niciun fermier care pare să-și piardă subvenția deoarece terenurile erau înafara zonei subvenționate.
Pompierii mai atrag atenția că, pe lângă pagubele ce se pot produce prin incendierea proprietăților, a gospodăriilor sau a pădurilor, cu afectarea florei și faunei sălbatice, arderile de miriști pot bloca vizibilitatea traficului, din cauza fumului dens, cu risc de accidente rutiere.
Autor: Valeriu Russu