Prefectul de Mureș: ”Unirea din 1859, un model de urmat și pentru românii de acum”

Publicat de MIRELA ROTAR, 24 ianuarie 2022, 13:55 / actualizat: 25 ianuarie 2022, 7:13
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş a găzduit astăzi ceremonia dedicată sărbătoririi Zilei Unirii” , în curtea interioară a instituției, acolo unde se află singura statuie din județ a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Cu această ocazie, prefectul de Mureș, Mara Togănel le-a amintit celor prezenți că Mica Unire a dovedit o dată în plus că poporul român nu a obținut în istoria sa nimic ușor și simplu.
Iată de ce, susține Mara Togănel, pentru a trece cu bine încercările contemporane, ar fi util să ne raportăm la valorile ce au călăuzit liderii români cu 163 de ani în urmă, în înfăptuirea Unirii Principatelor:
În ianuarie 1859 nu s-au unit doar Principatele Române, ci s-au unit elite, speranțe ca și dorințe sincere. Marile evenimente istorice au fost înfăptuite de către națiuni și de conducători care și-au reprezentat într-adevăr națiunile. Lecția Unirii Mici este aceea că o națiune are ultimul cuvânt în ce privește destinul ei. Responsabilitatea, devotamentul și demnitatea, iubirea de oameni sunt valori care i-au condus pe marii lideri care au făcut România unită. Și cred că este bine ca aceste valori demonstrate să ne ghideze și nouă direcțiile de acțiune. Cred, în aceste momente festive, că este bine să încercăm să realizăm unirea tuturor energiilor, aspirațiilor și speranțelor națiunii noastre.
La finalul ceremoniei au depus coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din curtea IPJ Mureș reprezentanții Prefecturii Mureș, ai CJ Mureș, Primăriei municipiului și Garnizoanei Tg. Mureș, după care Garda de onoare a defilat în fața mulțimii.
Valeriu Russu