Prea puțin personal pentru cabinetele medicale școlare din județul Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 23 ianuarie 2018, 19:52 / actualizat: 11 iulie 2020, 9:50
Elevii din orașe beneficiază de asistență medicală pe parcursul orelor în medie de 70%, arată președintele Asociației de Medicină Școlară Mureș, dr. Adriana Neghirlă:
În orașele Tîrgu Mureș, Reghin, Sighișoara, Târnăveni, Luduș, acoperirea este cam de 70% în medie. Acoperirea cu personal este insuficientă. Peste 1.000 de copii deja ar trebui să aibă două asistente și un medic permanent.”
Situația este și mai îngrijorătoare în mediul rural. Doar comuna Gurghiu are cabinet medical școlar cu asistentă angajată. Alte localități rurale caută soluții pentru a le asigura copiilor asistența medicală.
Primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, Sófalvi Sándor:
În conformitate cu Ordinul Ministrului 1955/1995, nu trebuie să avem angajat un medic sau asistent medical. De altfel, școala are un contract cu un medic specialist, dar acel medic nu trebuie să meargă în cabinetul medical. În cazul grădiniței, legea nu prevede că trebuie să ai medic, ci un asistent. Am început demersurile pentru a angaja un asistent, deși, și acolo, e valabil contractul cu acel medic.”
Potrivit Direcției de Sănătate Publică Mureș există un plan de conformare.
În prezent sunt 18 medici și 69 de asistenți medicali, arată purtătorul de cuvânt Stelian Caraghiaur:
Am avea în Tîrgu Mureș 52 de cabinete, în Reghin 7, Târnăveni 8, în Luduș 3, Sighișoara are 8 cabinete și un cabinet în Iernut. Ele sunt în continuare în curs de autorizare o parte din ele, unele sunt autorizate. Colegii de la serviciul de control sănătate publică au făcut controale anul trecut și acestea au ieșit bine.”
Și mai puține sunt cabinetele stomatologice școlare: 5 în Tîrgu Mureș și câte unul în Reghin, Sighișoara și Luduș, potrivit DSP.
În Mureș, învățământul de stat cuprinde 85.750 de elevi.
Marcela German