Prea multe au fost și rămân obstacolele în calea dezvoltării economiei românești

Publicat de Corina Muntean, 16 mai 2022, 11:16
Prea multe au fost și rămân obstacolele în calea dezvoltării economiei românești: criză după criză, pandemie și război, dublate de pași șovăelnici, instabilitate politică, corupție și birocrație în creștere. Așa că ambițiile de a prinde din urmă economii mai mici dar mai avansate din Europa rămân doar la stadiul de ambiții, în ciuda unor pași consistenți făcuți în ultimii 10 ani. Cât despre ecartul dintre noi și state mult mai mari, cum este Germania, acesta poate fi calculat la nivel de decenii.
România are nevoie de 105 ani ca să ajungă Germania din urmă, în condițiile stagnării economiei germane. Cu un PIB de 218 mld. euro în 2020, România este a doua cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est, după Polonia. Țara noastră este în acest moment, luând în calcul PIB-ul per capita, cel mai utilizat indicator pentru nivelul de trai dintr-o ţară, la 30% faţă de Germania. Datele Băncii Mondiale arată că, în 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, PIB per capital în România era la 20% faţă de cel german. Asta înseamnă că, dacă acest ritm de recuperare s-ar menţine (10 puncte procentuale la fiecare 15 ani), România ar ajunge Germania din urmă în aproximativ 105 ani, scrie Ziarul Financiar. PIB-ul nominal pe cap de locuitor în România a fost, la finalul lui 2020, de aproape 13.000 de dolari, potrivit ultimelor date ale Băncii Mondiale. În aceeaşi vreme, în Germania a fost de 45.700 de dolari/locuitor. Cu toate că diferenţa este semnificativă, în ultimii ani aceasta s-a redus, pentru că PIB-ul României a crescut într-un ritm mai alert decât PIB-ul Germaniei. Evoluţia este, de altfel, firească, pentru că o economie emergentă ca a României are mai mult spaţiu să crească decât o economie uriaşă ca a Germaniei: PIB nominal în Germania a fost de peste 3.800 de miliarde de dolari în 2020, adică circa un sfert din economia Uniunii Europene. De asemenea, România a recuperat cel mai bine decalajele economice faţă de Uniunea Europeană (exprimate relativ la nivelul mediu de PIB/capita din UE) de la aderarea din 2007, arată datele Eurostat, biroul european de statistică. Cu un PIB de 218 mld. euro în 2020, România este doua cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est, după Polonia, care are un PIB de aproximativ 500 mld. euro. Deşi ca nivel nominal Cehia are o mărime similară a economiei cu cea a României, ca PIB/cap de locuitor se plasează mult mai sus, pentru că are o populaţie de nici 11 milioane de locuitori, faţă de populaţia de 19 milioane de locuitori a României. De altfel multe alte țări europene depășesc România la capitolul PIB alocat fiecărui locuitor și doar PIB-ul calculat la paritatea puterii de cumpărare mai salvează din diferențele mari. Totuși, ultimele scumpiri la energie și combustibili dar și la alimente, care duc inflația la peste 10 % în acest an, dau peste cap și aceste calcule și ne vor reașeza economia, din nou, spre coada clasamentului european al PIB-ului/locuitor.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.