Practici comerciale menite să înșele consumatorul, combătute de ANPC

Publicat de Stan Lucian, 21 mai 2024, 17:00
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordin privind combaterea fenomenului de shrinkflation.
Acesta este un termen folosit pentru a denumi practica unor comercianți de a micșora cantitatea produselor, dar fără a scădea și prețul.
Proiectul prevede obligativitatea pentru operatorii economici de a semnaliza la raft produsele care au cantitatea redusă, dar același preț.
Acest fenomen se practică în mai multe țări, dar și în România, la produse precum pâine, ciocolată, unt, lapte sau balsam de rufe, care sunt disponibile și în variante cu gramaj mai mic. În plus, mai multe branduri de ciocolată au acum pe raft cantități mai mici.
Unii târgumureșeni au sesizat acest fenomen și spun că se orientează după prețul la kilogram:
Această practică comercială a apărut imediat după pandemie ca o măsură a comercianților de a-și menține profiturile în condițiile creșterii costurilor, spun specialiștii din domeniu.
Alături de shrinkflation mai există și un alt fenomen ca practică comercială, skimpflation, adică de scădere a calității produselor cu menținerea prețului.
Aceste practici vor putea fi combătute cel mai eficient de către consumatorii vigilenți, precizează pentru Radio Târgu Mureș președintele Asociației ProConsumatori, prof.dr. Cornel Stanciu:
Nu cred că acest ordin o să schimbe prea multe lucruri în această privință pentru că consumatorii sunt atașați de anumite mărci de produse. Ei ar trebui să urmărească prețul per kilogram, respectiv prețul per litru. În privința diminuării produselor, trebuie să fie atenți la lista de ingrediente, aspecte care dacă vor fi urmărite vor pune capăt oricărei practici comerciale inventate pentru a-și menține profitul.”
Propunerile și observațiile privind practicile comerciale incorecte pot fi trimise la ANPC până la 25 mai 2024, la adresa de e-mail: secretariat@anpc.ro.
Prezentul ordin va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.
Autor: Cristina Bulbescu