PPI cu Radu Florea-Poluarea marină, cine o reduce?
Publicat de RADU FLOREA, 13 octombrie 2015, 00:03
Poluarea marină, cine o reduce?
„Viața din adîncul mării” ca obiectiv e și ea pe agenda ONU 2030. Vedem anual, cei care mergem și pe litoralul românesc al Mării Negre, cum marea își ia tainul din plaje, cum vânturile și valurile erodează până și piatra cea mai tare a stabilopozilor de pe faleza Cazinoului constănțean. Mă rog, ce a mai rămas din impozanta construcție, emblemă cândva a monarhiei românești până la Marea cea Mare.
Aerul sărat în combinație cu vremea și cu vremurile erodează spuneam, țărmul mării. Oamenii, prin transportul maritim, duc răul necesar până la capăt. Normele antipoluare din dreptul maritim internațional sunt drastice, așa au fost încă de când munceam și eu în flota română, acum mai bine de 20 de ani. Anvergura transportului de marfă pe mare face însă greu de controlat poluarea marină, mai ales când aceasta e practicată de nave sub pavilion de complezență de la tot felul de companii obscure care eludează normele legale existente.De pe mare pe uscat, activitățile omului din epoca industrială nu aveau cum să nu polueze, doar că anvergura fenomenului a dus și duce în continuare la dezechilibre iremediabile ale climei pe planetă.
Revin cu întrebarea campaniei: ce putem face noi, oamenii obișnuiți, dacă marile companii și state naționale au ținte, norme, legi și protocoale de urmărit, după intrarea lor în vigoare?Întreb și eu, că nu dau cu parul…
comentariu de Radu Florea