PPI cu Radu Florea-Lunea neagră
Publicat de RADU FLOREA, 7 martie 2016, 00:17
Lunea neagră
Aflu că numărul bucureştenilor care suferă de o formă de depresie crește. Și nu numai al lor. A apărut și-n România ultimilor ani, la suprafață, fenomenul îngrijorător al ascendenței bolilor mintale. Al problemelor la cutia cu gânduri, cum hâtru zicea un văr de al meu, cândva. Dumnezeu să-l odihnească. Nebunul satului a existat mereu, acum însă nu mai e unicat…Adevărul e că s-a întețit ritmul vieții, presiunea cotidianului de la muncă, de acasă, de a ține pasul cu tot și cu toate. Și timpul pare să zboare, săptămâna se încheie la fel de repede cum a început, orele zilei fug, imediat se face seară și te întrebi ce-am făcut astăzi? Oare a meritat ziua pe care am trăit-o? Am o mulțumire pe ziua de azi sau am pierdut vremea?
Ritmul galopant al prezentului nu are cum să nu lase urme. Dacă mai acum câteva zeci de ani viața era mai simplă în jaloane- desigur și din lipsa unor perspective sociale, aici mă refer înainte de 89, măcat atunci ritmul natural, al Mamei Natură, era mai integrat în mersul vieților noastre. Astăzi, dependența de niște resurse- chiar dacă la un întrerupător distanță- și interacțiunea multiplă cu factorii din jur cresc presiunea asupra minții umane. Mereu trebuie să facem alegeri și nu oricum, ci sub presiunea timpului. Mai mereu timpul nu ne ajunge și la ceva parcă trebuie să renunțăm de fiecare dată, să amânăm ceva că n-a mai încăput în programul zilei.Divertismentul, când este, se consumă și el în viteză; mult și dintr-o dată, poate chiar un fals, o amăgire, nu o decuplare autentică. Despre relațiile între oameni, ce să mai vorbesc. Sunt tot mai greu de strunit înspre adevăr, autentic și de durată. Conflicte apar dintr-o vorbă sau o privire, altfel decât te așteptai. Nu ne mai acordăm timp și răbdare. Crește irascibilitatea dar și lipsa de încredere, competitivitatea între semeni. Motorul reușitei sociale e cel care ne uzează poate cel mai mult. Și atunci începi să dai rateuri, poate clachezi, ba chiar apare boala, depresia.
Ce-i de făcut? Apar specialiști și pseudovindecători buni la toate, orice metodă e bună că… ți-am spus eu, am auzit la cutare… . Prea puțin suntem dispuși să ne ascultăm vocea interioară. Poate că am afla multe și chiar am rezolva câte ceva doar prin forțe proprii.
Zic și eu, că nu dau cu parul…