PPI cu Radu Florea- Dragobete care pupă fete
Publicat de RADU FLOREA, 24 februarie 2016, 00:15
De Dragobete numai de bine
O sărbătoare sub marca veseliei, a cordialității cu sexul opus, zice la wikipedia, că este acest Dragobete, care sărută fete! Dacă e iute de picior și le prinde din urmă, pe când acestea fug către sat, după ce au umblat prin pădure după primele flori de primăvară. „Capul primăverii” cum i se mai spune lui Dragobete, momentul acesta al anului, 24februarie, marchează trezirea la viață a naturii și revigorarea vegetației, iar oamenii nu trebuie să stea deoparte în această zi. Altfel nu le va merge bine tot anul în relație cu sexul opus și vor fi taciturni, morocănoși, ce mai, neapetisanți pentru cei din jur!
Vobritenia”, „Rogobete”, „Bragobete”, „Bragovete” după tot felul de surse etnologic-folclorice, Dragobetele a fost asociat și cu „Găsirea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” marcată pe 23 februarie. Glavo-obretenia, se numește în slavă respectiva sărbătoare religioasă.Dragobetele mai are și alte nume: „Cap de primăvară”, „Cap de vară”, „SântIon de primăvară”, „logodnicul pasărilor”, „Dragomiru-Florea” sau „Granguru”. E fiul Babei Dochia, de pe surse, unele, care leagă moșii cu moașele ce se numără de la început de martie.
S-ar părea că avem toate motivele să ne veselim astăzi. De unde atunci această strategie de marketing a lui Valentine-s Day la români? Ne plac în genere, importurile, de orice, nouă românilor? O știm, cele multe nu prea merg bine la noi, ne-am lehamițit de tot ce-a fost românesc în acești 25 de ani, de-al locului. Să fie de acolo pasiunea pentru amorașii grăbiți ai Sfîntului Valentin, echivalentul apusean al lui Dragobete?Până să fie sanctificat, Valentin a fost episcop în Italia în secolul al treilea după Cristos. Acolo a fost învinuit de „cununare religioasă” a perechilor de îndrăgostiți, în ciuda poruncii împăratului roman Claudius II (268-270). De aceea a fost condamnat la moarte și executat pe 14 februarie 269, din cauza credinței lui. Așa a intrat în calendarul creștin romano-catolic. Azi, Valentin este considerat patronul protector al îndrăgostiților.
Cert este că Dragobetele vine din urmă, din moment ce din anul acesta avem și un simbol al sărbătorii, votat pe internet acum o săptămînă, de peste 20000 de fani. Două păsări roș-negru, cioc în cioc, simbolizând uniunea dragostei.Propun extinderea simbolului și în alte domenii, că nu ne strică.
Am zis și eu, n-am dat cu parul…
comentariu de Radu Florea