Poziţionarea partidelor faţă de referendumul anunţat de preşedintele Iohannis

Publicat de MIRELA ROTAR, 26 aprilie 2019, 11:00
Partidele coaliţiei de guvernământ consideră că referendumul prezidenţial nu este un demers necesar pentru societatea românească, iar temele propuse nu răspund unei controverse.
Opoziţia, în schimb, susţine iniţiativa preşedintelui Iohannis şi îndeamnă electoratul să răspundă afirmativ.
PSD anunță că este de acord cu întrebările propuse la consultarea populară, dar consideră că referendumul solicitat de președinte pare lipsit de utilitate şi va reprezenta probabil o cheltuială nejustificată din banii contribuabililor. Liderul partidului Liviu Dragnea a declarat ieri că demersul prezidențial nu urmărește o revizuire a Constituției, ci este pur electoral.
Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a scris pe Facebook că referendumul este inutil, iar Curtea Constituțională ar trebui să spună dacă întrebările sunt valide. Din opoziție, liberali susțin demersul președintelui și spun că un vot favorabil poate avea o finalitate practică.
Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a apreciat că întrebările la care vor trebui să răspundă românii pe 26 mai sunt realiste și oneste.
La rândul său, Uniunea Salvați România anunță că va susține orice fel de consultare în care poporul suveran este chemat să-şi exprime voinţa.
În fine, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că formațiunea sa este de acord cu întrebările formulate de președintele Klaus Iohannis pentru referendumul din 26 mai şi că va îndemna electoratul să răspundă afirmativ.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, ieri, decretul privind organizarea referendumului pe teme de justiţie pe 26 mai, în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare.
Cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin da sau nu la două întrebări. Una priveşte interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie. Cea de-a doua propune interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, corelată cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională.