Ascultă Radio România Mureș Live

Poveste din Bucureştiul de odinioară – muzică românească interbelică

Poveste din Bucureştiul de odinioară – muzică românească interbelică

Publicat de Rotar Mirela, 10 ianuarie 2025, 12:51

 

Joi, 16 ianuarie 2025 (ora 19:00), Big Band-ul Radio și Orchestra de Cameră Radio – dirijate de Simona Strungaru, vă invită la Sala Radio la un concert special de muzică românească interbelică: Poveste din Bucureştiul de odinioară. Evenimentul îi are ca invitați speciali pe Miruna Ionescu (voce) și Valentin Albeşteanu (vioară), care ne vor încânta cu piese precum Coșarul, Hai să-ți arăt Bucureștiul noaptea sau Ciuleandra. Concertul se va desfășura cu participarea Tarafului de oraș, care aduce povestea tarafurilor din restaurantele de lux ale Bucureștiului interbelic, și care îi reunește pe Valentin Cucu – pian, Nicolae Petrea – contrabas, Daniel Mustățea – acordeon.

Prezentată cu ocazia Zilei Culturii Naționale, seara de la Sala Radio aduce un omagiu compozitorilor, textierilor și interpreților români care și-au derulat activitatea artistică începând cu perioada interbelică și până în anii de după cel De-al Doilea Război Mondial. De la celebrele tangouri, valsuri, foxtrot-uri, swing-uri ale Bucureștiului de odinioară, la muzica de café-concert, spectacolul propune o incursiune în universul fascinant al poveștilor unei lumi pierdute și aproape îngropate sub straturi de uitare, dar pe care muzica o reconstituie într-un mod inegalabil. Vom asculta melodii compuse de Ion Vasilescu, Nicolae Kirculescu, Ionel Fernic, Henry Mălineanu, Elly Roman, Gherase Dendrino, dar și partituri celebre semnate de Grigoraș Dinicu, Georges Boulanger.

„Din veacuri de cântece fericite, printre partituri vechi, gramofoane și radiouri cu sunet răgușit, afișe îngălbenite sau caiete program se recompune o poveste… O poveste din Bucureștiul de odinioară, o evocare muzicală a unei capitale a cărei viață culturală pendula între teatre, săli de concerte, grădini de vară, cinematografe și restaurante selecte. Bucurie şi îngândurare, amieze şi nopţi laolaltă, cântecele Bucureştilor de odinioară reflectă totul, cu o candoare a simplităţii. Era epoca muzicii de calitate, cu melodii pline de farmec. (…) Să ne imaginăm dantele, rochii, pălării şi uniforme, oameni liniștiți şi împăcaţi, mergând să asculte cântecele nemuritoare care răscoleau suflete şi iubiri puternice. Un spectacol efervescent, plin de dinamism, dar și melancolie, ce aduce la viață o Poveste din Bucureștiul de odinioară” – declară Miruna Ionescu.

Licențiată a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale Bucureşti (specializarea Actorie) și absolventă a Liceului de Artă Carmen Sylva din Ploiești, Miruna Ionescu a debutat pe scenă la vârsta de 6 ani, fiind primul copil care a interpretat o doină în cadrul emisiunii de televiziune Tezaur Folcloric, fiind considerată copilul-fenomen al muzicii populare românești.

La vârsta de 13 ani a debutat și pe scena Radiodifuziunii Române, alături de Orchestra de Muzică Populară, sub bagheta dirijorului Paraschiv Oprea. Anii copilăriei și adolescenței i-au adus numeroase premii și trofee, dar și prezențe în emisiunile de radio și de televiziune, în concerte și spectacole, alături de mari artiști, interpreți de muzică populară și ușoară, actori de teatru și film.

În 2008, a început colaborarea cu Televiziunea Română, în calitatea de moderator, pentru emisiunile Dincolo de cântec și Popasuri folclorice, dar și pentru concerte, festivaluri și evenimente culturale în transmisiuni directe sau ediții speciale: Festivalul concurs Maria Tănase – Craiova, Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei Crizantema de Aur – Târgoviște, Festivalul Naţional de Folclor Ion Albeșteanu – Slobozia.

În același timp, s-a aflat în distribuția mai multor piese de teatru, jucate pe scena Teatrului Național pentru Copii Ion Creangă, a Teatrului Masca și a Teatrului de Revistă Constantin Tănase. În 2015, Miruna Ionescu întrerupe colaborarea cu teatrele din București, pentru a se dedica exclusiv televiziunii și proiectului său de suflet, Poveste din Bucureștiul de odinioară, alături de violonistul Valentin Albeșteanu.

În calitate de manager cultural și de Președinte al Asociației ProCultArt, desfășoară programe naționale de salvgardare a patrimoniului imaterial al muzicii ușoare interbelice, precum seria de concerte Poveste din Bucureștiul de odinioară, Biblioteca Digitală a Muzicii Ușoare Interbelice, Kirculescu 120 de ani, Festivalul Internațional de Muzică Interbelică.

Născut în Bucureşti în 1975, Valentin Albeșteanu este fiul cunoscutului violonist, dirijor și solist vocal Ion Albeșteanu și al solistei de muzică populară Tița Ștefan. Este absolvent al Liceului de Muzică George Enescu și licențiat al Universității Naționale de Muzică București (specializarea vioară).

În 1997 a început colaborarea cu Orchestra de Cameră Radio și, în paralel, a preluat Taraful Ion Albeşteanu, în calitate de solist-instrumentist și dirijor, participând la emisiunea Tezaur folcloric şi la diferite festivaluri folclorice. În 2002, devine membru fondator al Trioului Scherzando.

De-a lungul anilor, a fost implicat în organizarea multor activități cultural-artistice, abordând un repertoriu bogat din diverse genuri muzicale. S-au bucurat de mare succes recitalurile susținute în 2007, la invitația Muzeului Literaturii Române (găzduite de casele memoriale Ion Minulescu, George Bacovia și Tudor Arghezi). Două recitaluri memorabile s-au desfășurat în cadrul Simpozionului Național Regina Maria (2007 și 2008), în organizarea Muzeului Național Bran. În 2007, a fost distribuit în piesa de teatru Menu – o vioară, o poveste, jucată pe scena Centrului Cultural Nicolae Bălcescu din București. În același an, Muzeul Țăranului Român i-a găzduit două recitaluri: Ariile noastre naționale și Popasuri muzicale prin cafenelele lumii. În 2008, concertează alături de marele pianist Dan Grigore, într-un concert caritabil pentru ajutorarea copiilor sârbi din Kosovo.

În 2006, a lansat primul disc la Casa de Discuri Electrecord, dedicat tatălui său, Ion Albeșteanu, și intitulat O vioară, un talent, o tradiție. A urmat, un an mai târziu, albumul Când eram pe Ialomița, cu 23 de piese în interpretarea familiei Albeșteanu (Ion Albeșteanu și Tita Ștefan, alături de Valentin Albeșteanu). În 2009, artistul lansează albumul Adevărata mea dragoste, cu piese clasice, de mare popularitate.

Este preocupat de reînvierea unui gen muzical (café-concert), reprezentat cu strălucire de mari virtuozi ai viorii, precum Grigoraş Dinicu, Georges Boulanger, Nicolae Buică.

Este președinte de onoare al Asociației ProCultArt și unul dintre inițiatorii programului de salvgardare a muzicii ușoare și de café-concert.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.68.00). Programul casei de bilete, pe www.salaradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile în sistem online pe www.bilete.ro și în Rețeaua Bilete.ro.

Sursa: Serviciul  Comunicare  şi  Relaţii  Publice SRR

 

Premiere TNR, la 10 ani de la beatificarea Episcopului Anton Durcovici
Radio România marți, 24 decembrie 2024, 13:51

Premiere TNR, la 10 ani de la beatificarea Episcopului Anton Durcovici

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, la Radio România Cultural, două spectacole-document dedicate Fericitului Anton...

Premiere TNR, la 10 ani de la beatificarea Episcopului Anton Durcovici
Dublă recunoaștere pentru TNR la Gala Premiilor revistei Rinocerul
Radio România vineri, 20 decembrie 2024, 15:54

Dublă recunoaștere pentru TNR la Gala Premiilor revistei Rinocerul

Joi, 19 decembrie, la Teatrul Evreiesc de Stat din București, a avut loc Gala Premiilor revistei Rinocerul 2024, ediţia a V-a, organizată de...

Dublă recunoaștere pentru TNR la Gala Premiilor revistei Rinocerul
Campania Fluturi de iarnă, cu bucurie la Școala Picioru Lupului
Radio România joi, 19 decembrie 2024, 16:11

Campania Fluturi de iarnă, cu bucurie la Școala Picioru Lupului

Echipa Incubator Radio România Iași, mentori și studenți, a ajuns pe 17 decembrie la Școala Picioru Lupului, comuna Ciurea, județul Iași....

Campania Fluturi de iarnă, cu bucurie la Școala Picioru Lupului
Robert Șișcă, jurnalist al postului Radio România Actualităţi, premiat la Gala AFAN
Radio România marți, 17 decembrie 2024, 17:54

Robert Șișcă, jurnalist al postului Radio România Actualităţi, premiat la Gala AFAN

Robert Șișcă a primit trofeul pentru cel mai bun comentator radio, în cadrul Galei Premiilor Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori...

Robert Șișcă, jurnalist al postului Radio România Actualităţi, premiat la Gala AFAN
Radio România marți, 17 decembrie 2024, 14:17

HO,HO,HO! Moș Crăciun s-a întors la școală, adus de București FM

„Moș Crăciun merge la Scoală! Dacă îl vrei în clasa ta, hai pe Facebook și convinge-l că ai fost cuminte… iar noi ți-l aducem cu tolba...

HO,HO,HO! Moș Crăciun s-a întors la școală, adus de București FM
Radio România marți, 17 decembrie 2024, 14:15

Eugen Vrabie, realizator București FM, premiat la Gala Premiilor Capital 2024

  Revista Capital a organizat luni, 16 decembrie 2024, la Club ONE din București, o nouă ediție a prestigiosului eveniment Gala Premiile...

Eugen Vrabie, realizator București FM, premiat la Gala Premiilor Capital 2024
Radio România luni, 16 decembrie 2024, 14:39

Vă aşteptăm cu colinde la Sala Radio!

„Primiți cu colindul?” – sâmbătă, 21 decembrie 2024 (de la ora 11:00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA dirijat de Simona Strungaru va invită la...

Vă aşteptăm cu colinde la Sala Radio!
Radio România vineri, 13 decembrie 2024, 15:00

Sărbători fără breaking news, la Radio România Cultural

Radio România Cultural își modifică programul, în perioada 23 decembrie 2024 – 12 ianuarie 2025, pentru a oferi publicului său...

Sărbători fără breaking news, la Radio România Cultural