Poți rămâne fără permis dacă suferi de apnee

Publicat de radiomures, 8 octombrie 2015, 12:05 / actualizat: 8 octombrie 2015, 14:53
Șoferii care suferă de apnee și nu se tratează nu vor mai primi permis de conducere. Conform noilor reguli impuse de Uniunea Europeană, autorităţile nu vor mai elibera sau reînnoi permisul de conducere candidaţilor sau şoferilor fără obţinerea unui aviz autorizat care să ateste că nu suferă de apnee în somn.
Acest sindrom este principalul responsabil pentru apariţia somnolenţei la volan. Specialiștii europeni spun că riscul de producere a accidentelor este mai mare cu 3,7% la aceste persoane, mai mult chiar decât alcoolismul, al cărui risc este estimat la 2%.
Medicii spun că afecțiunea este periculoasă și se manifestă prin sforăit și, mai grav, prin oprirea respirației în timpul somnului.
Dr. Adriana Neagoș, medic primar ORL, membru în Societatea română de pneumologie- secţiunea de somnologie.
Apneea de somn este o afecțiune determinată de obstrucție parțială sau totală a căii aeriene superioare, și ea se manifestă, printre altele, prin sforăit și prin oprirea respirației în timpul somnului. Determină, în secundar, alte afecțiuni, hipertensiune, cardiopatie ischemică, chiar moarte subită, atac vascular cerebral, deci automat ne gândim la afectarea calității vieții, a calității somnului și a relațiilor interumane, este foarte periculoasă mai ales pentru pacienții care sunt șoferi profesioniști.”
Directiva europeană va trebui implementată până la sfârșitul acestui an, însă aplicarea practică va fi dificilă pentru că nu există suficienți specialiști, și nici aparatura necesară, spune Adriana Neagoș.
Este bine, e chiar foarte bine, nu știu cum va putea fi pusă în aplicare, pentru că, până la urmă, nu știu dacă este chiar corect să fie monopolizată această, să zicem, specializare în somnologie de către un anumit grup de medici, și numai ei să facă această investigație. Această investigație este o investigație de rutină care ar putea fi făcută în toate centrele care au relație contractuală cu companii de șoferi profesioniști, deci nu numai în anumite centre, în anumite clinici.”
Această afecțiune i-ar putea lăsa fără loc de muncă pe cei care sunt șoferi profesioniști. Președintele CNSLR Frăția Mureș, Călin Cociș, spune că directiva nu vorbește despre efectele acestei măsuri, cum ar fi asigurarea infrastructurii necesare:
Pe de o parte este un lucru bun, este bine ca cei care conduc autovehicule pe drumurile publice să aibă o stare de sănătate care să nu pună în pericol viața lor și a celorlalți participanți la trafic. Dar, așa cum mai toate lucrurile în România se întâmplă greu, anevoios și foarte aproape deloc, mă întreb dacă legea poate fi implementată cu adevărat, adică dacă există infrastructura medicală necesară pentru ca toți posesorii de permise, atunci când își reînnoiesc sau atunci când obțin permisele pot să treacă printr-un astfel de examen medical. Pe de altă parte, este și o chestiune de moralitate, dacă cei care trebuie să declare existența bolii o fac sau o ascund, în speranța că nu se va întâmpla nimic și vor dobândi, redobândi permisul de conducere.”
Potrivit directivei, permisele de conducere vor putea fi eliberate celor ce suferă de apnee doar dacă dovedesc că îşi controlează afecţiunea în mod corespunzător, respectă un tratament adecvat şi prezintă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte somnolenţa.
UE recomandă ca avizul medical în astfel de cazuri se fie reînnoit la intervale care nu depăşesc trei ani pentru conducătorii auto amatori şi un an pentru conducătorii auto profesioniști.
Raluca Creț
Sursa foto: www.wall-street.ro