Pot superstițiile să facă parte dintr-o strategie de afaceri?

Publicat de Corina Muntean, 7 septembrie 2020, 11:00 / actualizat: 17 septembrie 2020, 18:44
Se pare că da: Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a lansat în luna august campania #ANTIGHINION, prin care oamenii superstiţioşi sunt îndemnaţi să-şi încheie poliţe de asigurare.
Asigurările încearcă să acopere riscurile de a pierde ceva personal sau colectiv, un bun, un serviciu, sau o stare, precum sănătatea. A minimiza riscurile într-o lume din ce în ce mai complexă este echivalentul asumării unor pierderi. Tot mai mulți oameni pun întâmplările fericite sau nu pe seama norocului ori a lipsei de noroc, a ghinionului.
Deciziile pe care le luăm, fie că sunt personale sau de business, sunt influențate de o multitudine de factori sau credințe. Astfel de credințe includ, surprinzător sau nu, și superstițiile. Studiile arată că între 17 și 24 de milioane de americani sunt afectați de ziua de vineri, 13 – iar antreprenorii de peste Ocean evită să zboare în aceste zile și își amână întâlnirile de afaceri. În Europa, circa 99% dintre companii sunt IMM-uri, ceea ce indică un grad mai ridicat de personalizare a deciziei, lăsând astfel loc și unor eventuale superstiții atunci când vine vorba despre luarea deciziilor și implementarea unor măsuri necesare, apreciază publicația Profit. Cu toate acestea, efectele unei superstiții cum este evitarea zilei de vineri, 13, de exemplu, pot fi și pozitive: o companie de asigurări din Olanda arată că într-o zi de vineri, 13, sunt mai puține accidente, inclusiv pentru că oamenii sunt mai atenți atunci decât în orice altă zi din săptămână.
Atitudinile de acest fel arată că, mai degrabă, prudența este o strategie potrivită, atât în business, cât și în viețile noastre private. Fie că este determinată de o superstiție, fie de o strategie pentru evitarea unei situații nedorite, deciziile de business ar trebui să fie bazate pe prudență și pe o gestionare a riscurilor. Este motivul pentru care Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a lansat în luna august campania #ANTIGHINION. Campania pune în lumina reflectoarelor superstiţiile, pe care le consideră o parte a cotidianului şi, totodată, o trăsătură comună a oamenilor de pretutindeni, care încearcă astfel să îşi explice neprevăzutul şi să îi atribuie cauze miraculoase.
Prin contrast cu acestea, asigurările sunt o metodă dovedită de a combate ‘ghinionul’ şi urmările sale. chiar dacă superstițiile vor continua să facă parte din diferite culturi, pentru a menține predictibilitatea business-urilor în fața evenimentelor neprevăzute, asigurările vor rămâne întotdeauna principalele instrumente utile unui antreprenor.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.