Postul Paștelui începe fără trufandale în piețele din Târgu Mureș

Publicat de Stan Lucian, 10 martie 2025, 16:00
Oferta de legume este extrem de săracă în piețele din Târgu Mureș, pentru că încă nu au apărut verdețurile proaspete din acest an.
Tot ceea ce este expus pe tarabe la această oră este din import, de seră, sau din producția de anul trecut: castraveți, ceapă, salată, ridichi usturoi sau rădăcinoase.
Aceasta ar fi și explicația pentru care azi era puțină lume în piețe. În plus, nu toți țin post:
Dacă vrem să ținem post, dar avem unele afecțiuni medicale, este bine să întrebăm în prealabil un medic, mai ales dacă urmăm un tratament,
În plus, informațiile de pe internet trebuie verificate foarte serios, dacă sursele nu sunt de încredere, spune pentru Radio Târgu Mureș șeful de lucrări la catedra de Nutriție și Igiena alimentelor Dietetică din cadrul UMFST Tg. Mureș, prof. Irina Matran:
„În perioada postului resursele vegetale e bine să fie ecologice, pentru a preveni consumul alimentelor cu pesticide. Când prăjim sau coacem alimentele, să o facem la o temperatură de sub 120 de grade, pentru a preveni creșterea cantității de Acrilamidă, substanță toxică ce poate provoca și cancer. Uniunea Europeană a publicat un ghid care face recomandări despre cum trebuie prelucrați cartofii, prăjiți sau pentru coacere, cum trebuie coapte produsele de panificație și patiserie. Și nu ne strică să mai facem și pauză de la carne.”
Prof. Irina Matran adaugă că lipsa unor aminoacizi poate fi compensată cu unele plante sau cu ajutorul suplimentelor alimentare, fără a face însă exces.
Autor: Valeriu Russu