Portrete de miniştri
Publicat de radiomures, 25 noiembrie 2014, 00:10
La Palatul Cotroceni a avut loc ieri ceremonia de depunere a jurământului a doi noi miniştri, cel de externe, funcţie devenită vacantă după demisia lui Teodor Meleşcanu, pe fondul scandalului legat de votul din diaspora, dar şi la cultură, unde titularul, liderul UDMR, Kelemen Hunor, demisionase în luna septembrie.
Ambele posturi au fost ocupate de foşti secretari de stat în aceleaşi ministere. La externe, Bogdan Aurescu, care se ocupa de domeniul afaceri strategice, iar la cultură, doamna Hegedüs Csilla, portofoliu care aparţine UDMR. Doamna Hegedüs va ocupa, la fel ca şi predecesorul său, şi funcţia de vicepremier. Autoare şi coautoare a mai multor articole şi lucrări ştiinţifice legate de restaurarea şi managementul patrimoniului construit, noul ministru al culturii a fost secretarul general adjunct al Departamentului pentru cultură din cadrul UDMR, secretar general adjunct şi vicepreşedinte al organizaţiei de femei a uniunii.
Nominalizarea lui Bogdan Aurescu, unul dintre diplomaţii şi negociatorii cu rezultate notabile în ultimii ani la externe, a apărut abia ieri după amiază, la revenirea în ţară a primului ministru, după ce în ultimele zile fusese desemnat un alt diplomat de carieră, ambasadorul României la Bruxelles, Mihnea Motoc.
La ceremonia de la Cotroceni preşedintele Traian Băsescu i-a felicitat pe ambii miniştri cu o menţiune specială pentru noul şef al diplomaţiei afirmând „este un moment în care avem nevoie de stabilitate, seriozitate, mai ales că funcţia prezidenţială se află într-un proces de tranziţie”.
Pentru publicul românesc, Bogdan Aurescu este asociat cu succesul înregistrat de echipa României la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga în procesul cu Ucraina privind delimitarea Platoului Continental al Mării Negre. În urma procesului, României i s-au recunoscut drepturile asupra unui spaţiu de aproape 10 mii de kilometri pătraţi de ape teritoriale în Marea Neagră, în care există depozite bogate de gaze naturale, care, potrivit estimărilor, pot asigura independenţa energetică a României vreme de 15 ani. Diplomat de carieră, Bogdan Aurescu a fost în ultimii ani secretar de stat pentru afaceri strategice, pentru afaceri europene, dar şi secretar de stat pentru afaceri globale. Bogdan Aurescu a fost şi negociator şef pentru România al Acordului româno-american privind apărarea antirachetă şi al Declaraţiei comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI dintre România şi Statele Unite.
Tot Bogdan Aurescu a coordonat negocierile pentru diverse parteneriate strategice ale României cu alte state, ca Polonia şi Turcia. Bogdan Aurescu este membru al Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga şi membru supleant în Comisia de la Veneţia pentru democraţie prin drept a Consiliului Europei.
Noul ministru de externe este doctor în ştiinţe juridice specializarea Drept şi are studii postdoctorale în Dreptul Internaţional al Protecţiei Minorităţilor, Drept Internaţional Umanitar, Dreptul Refugiaţilor şi Drept Penal. Bogdan Aurescu este autor, coautor sau coordonator al unui număr de 13 volume în domeniul Dreptului Internaţional. Noul ministru de externe al României vorbeşte fluent engleza şi franceza.
RRA