Portrete ale personalităților de marcă ale marii Uniri din 1918
Publicat de radiomures, 1 octombrie 2018, 18:16
Sunt 23 la număr, au fost expuse pe holul de intrare a Palatului Administrativ din Tg. Mureș și constituie un proiect al Asociației Artiștilor Plastici Mureș, în parteneriat cu Consiliul Județean.
Președintele Asociației Artiștilor Plastici, Ilarie Opriș, a explicat că sunt portretizate trei categorii de personalități, de anvergură națională, județeană și locală:
Ne-am dus la nivel național, începând cu regele Ferdinand și cu regina, primul ministru Ion I. C Brătianu, cu Iuliu Maniu. La nivel județean avem pe Augustin Chețianu președintele Consiliului Național Român al județului Mureș și Turda, pe Ioan Vescan, primul prefect, pe urmă Ieronim Puia, primul revizor școlar sau Ioan Suciu, primul deputat din județul Mureș. Apoi, îl avem pe primarul orașului Tg. Murel Emil Dandea, iar alături il avem pe Vasile Netea, care a scris cea mai importantă carte despre Unire.”
Pentru autoarea lucrărior, Maria Mera, care este rudă cu Ioan Mera, reghineanul ales cu 100 de ani în urmă în Consiliul Național Român, realizarea acestor portrete este o datorie de onoare:
Pentru mine, munca aceasta a fost o datorie de onoare. Eu am pictat așa după cum am simțit. M-am uitat la fotografii și mi-am spus că îmi face plăcere să le pictez. Pentru că am încercat să redau expresia aceea de inteligență de privire peste timp. Prima dată, pictam ochii la fiecare și după accea parcă portretul se contura de la sine. Deci nu am o tehnică anumite, fiecare este total diferit. Dacă vă uitați la modul de realizare, cum spun, și mie mi se pare întotdeauna incredibil, pentru că i-am pictat cu sufletul.”
Pentru fiecare personalitate a fost afișată și o fotografie autentică, precum și datele sale biografice, ne-au precizat organizatorii.
Această grupare de portrete va fi expusă și în alte locații, cu prilejul diverselor evenimente ce se organizează în județul Mureș cu prilejul Centenarului Marii Uniri.
Valeriu Russu