Populațiile de animale sălbatice la nivel mondial în scădere cu aproape 70%
Publicat de Rotar Mirela, 14 octombrie 2022, 12:52 / actualizat: 16 octombrie 2022, 11:03
Numărul animalelor sălbatice din întreaga lume a scăzut cu aproape 70% în ultimii 50 de ani, potrivit evaluării Fondului Mondial pentru Natură (WWF), un studiu care indică o legătură tot mai strânsă între pierderea biodiversității și încălzirea globală.
Potrivit raportului WWF, principala cauză o reprezintă distrugerea habitelor naturale pentru dezvoltarea agriculturii, urmată de supraexploatare și braconaj.
Factori importanți se consideră a fi și influența schimbărilor climatice asupra biodiversității, poluarea aerului, a apei și a solului, precum și răspândirea speciilor invazive de către oameni.
“Această pierdere a biodiversităţii este determinată de modul în care consumăm resursele planetei. Ceea ce mancăm, energia pe care o producem, determină modificările climatice şi defrişarea, pierderea de habitat, comerţul ilegal de aimale sălbatice ce fac ca numărul speciilor să scadă, aşadar trebuie neapărat să schimbăm unele dintre aceste principii fundamentale”, declară directorul executiv al WWF din Australia, Dermot O’Gorman.
“Raportul este o alertă roșie pentru planetă și pentru umanitate”, avertizează Marco Lambertini, directorul general al WWF. El atrage atenția că guvernele trebuie să ia măsuri și să ajungă la un acord global pentru salvarea animalelor sălbatice și a planetei, în general.
Dana Boieriu