Populaţia trebuie să fie pregătită cât mai bine pentru a şti cum să reacţioneze în urma unui eventual dezastru
Publicat de Corina Muntean, 18 octombrie 2018, 17:20 / actualizat: 18 octombrie 2018, 20:45
Așa a declarat astăzi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, la ceremonia care a marcat închiderea exerciţiului de simulare a unui cutremur major în România.
El a spus că a fost cel mai amplu şi mai complex exerciţiu la nivel european din ultimii ani şi a dovedit capacitatea de coordonare a autorităţilor în astfel de situaţii.
Raed Arafat a subliniat că trebuie sa fie luate măsuri pentru a-i determina pe oameni să accepte consolidarea clădirilor. El a precizat că in Capitală sunt peste 300 de imobile într-o stare precară, iar o problemă si mai serioasă o reprezintă modificările facute de proprietarii apartamentelor in interiorul acestora, care pot schimba structura de rezistenţă a clădirii respective.
Raed Arafat:
Noi trebuie să reuşim la un moment să facem un program care oricând îl începem înseamnă că e un program de ani de zile care să forţeze, atenţie, pentru că programe au fost până acum, dar un program care să forţeze la rezolvarea acestor probleme. Nu e suficient să vii să spui că vom face prevenire, şi atât, după care vine unul singur şi poate printr-o semnătură să îţi blocheze toată consolidarea într-un bloc, pentru că el singur nu e de acord. Trebuie să facem ceva să ajungem să obligăm familiile la acceptarea consolidării sau chiar în unele situaţii poate că nu merită consolidarea, şi atunci o clădire trebuie să fie înlocuită. Toate aceste aspecte trebuie să fie luate în considerare, dacă vrem să ajungem la prevenire.