Populaţia mondială continuă să crească, însă ritmul încetineşte, conform unui raport al ONU

Publicat de Corina Muntean, 18 iulie 2022, 09:00
În toamna aceasta populația Terrei va depăși baiera celor 8 miliarde de oameni, iar în scurt timp India va depăși China la capitolul demografic.
Populația lumii ar urma să ajungă la opt miliarde de locuitori la 15 noiembrie, a prognozat ONU într-un raport în care arată că India va depăși China drept cea mai populată țară de pe glob în 2023. Previziunile Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU arată că populația lumii crește în cel mai lent ritm din 1950 încoace. ‘În 2020, rata de creştere a populaţiei globale a scăzut sub 1% pe an pentru prima dată după 1950’, se arată în raport. Indicatorul ar trebui să ajungă la 8,5 miliarde în 2030 și la 9,7 miliarde în 2050, atingând un vârf de aproximativ 10,4 miliarde de persoane în anii 2080, înainte de a se stabiliza la acest nivel până în 2100.
În timp ce în mai multe țări în curs de dezvoltare se observă o scădere netă a ratei natalității, mai mult de jumătate din creșterea prognozată a populației mondiale în următoarele decenii va fi concentrată în opt țări. Este vorba de Republica Democratică Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Tanzania.
În ciuda diferenţelor regionale, John Wilmoth, directorul Diviziei pentru Populaţie a ONU, vede oportunităţi în această încetinire pentru ţările în curs de dezvoltare. Dincolo de lupta împotriva sărăciei şi foametei, ar putea exista beneficii şi în privinţa educaţiei, deoarece mai puţini copii înseamnă o mai mare atenţie acordată fiecărui copil.
În acelaşi timp, o rată a naşterilor mai scăzută înseamnă o populaţie mai îmbătrânită şi o proporţie mai mare de populaţie aflată la vârsta la care are nevoie de asistenţă. Acest lucru va fi afectat de asemenea de o creştere a speranţei de viaţă de la 72,8 în 2019 la 77,2 în 2050, estimează ONU. Tot mai multe ţări cu venituri mari vor intra pe direcţia scăderii populaţiei, aşa cum se întâmplă deja cu Japonia. Pentru a menţine o rată stabilă de creştere, ţări precum Germania vor fi nevoite să se bazeze pe migraţie.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultați rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro