Populația de urși, de trei ori mai mare în Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 15 mai 2019, 12:22
Din datele Agenției pentru Protecția Mediului Mureș, care desfășoară în fiecare an recensământul animalelor sălbatice, pe raza județului sunt peste 800 de urși.
Numărul lor optim este însă de trei ori mai mic, iar populația de urși crește anual cu peste 5%, spun specialiștii mureșeni. Probleme deosebite din această cauză sunt în patru județe din centrul țării, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș șeful Compartimentului Biodiversitate din cadrul APM Mureș, Peter Abran:
Avem în jur de 800 de urși și optimul ar fi în jur de 300. Asta este o problemă a județelor Mureș, Harghita, Covasna și Brașov. În rest, să știți că nu sunt atâția urși. Sunt câte 100, 200, 300 de urși și nu există așa o presiune… De când nu sunt cote, nu se mai hrănesc urșii și nu e voie să hrănești urșii e o nebuloasă care, totuși, trebuie rezolvată și există căi de rezolvare.
Legea nu mai permite selecția urșilor prin cote de vânătoare, iar eliminarea exemplarelor agresive se face doar prin aprobări speciale, în baza unor dosare bine întocmite pentru fiecare animal. Solicitarea se face de către gestionarii fondurilor de vânătoare care cer derogări în baza dovezilor privind pagubele produse .
Anul trecut au fost făcute 40 de solicitări în acest sens, însă doar 20% dintre urșii agresivi au fost eliminați, spune Peter Abran:
Solicitarea vine la Agenția de Mediu care împreună cu Garda de Mediu le avizează, și absolut toate cererile au fost avizate favorabil, și merg la Minister. Ministerul aprobă. Anul trecut au fost 40 de avizări – cereri și au fost 18 autorizații date pentru recoltare. Dar, pentru că majoritatea autorizațiilor au fost date toamna când urșii s-au retras spre munte, nu s-au recoltat decât jumătate.
În această perioadă, Agenția pentru Protecția Mediului Mureș derulează un nou recensământ al animalelor sălbatice din speciile protejate precum ursul brun, râs, lup, pisică sălbatică. Campania se va încheia în luna iunie.
Cristina Bulbescu