Populaţia de pe Valea Târnavelor, terorizată de urșii din zonă

Publicat de radiomures, 20 ianuarie 2017, 15:51
Pe fondul vremii foarte reci și a lipsei de hrană, urșii vin în curțile oamenilor și le omoară animalele.
Cei mai afectați sunt locuitorii din Vețca, Roua, Jacodu și Fântânele.
Mureșenii au depus la Agenția de Protecția Mediului 21 de dosare de pagube, spune directorul APM Mureș, Dănuț Ștefănescu, care a cerut, în două rânduri, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, ca animalele să fie mutate sau împușcate:
Având în vedere sesizările pentru pagubele care s-au înregistrat în localitățile Vețca, Roua, Jacodu și Fântânele, s-au primit în ultima lună 21 de dosare de pagube, și faptul că cetățenii sunt speriați în aceste localități din cauza apariției ursului, noi în luna decembrie am cerut relocarea sau extragerea acestor urşi, dar nu am primit răspuns. Ieri am făcut o revenire la adresă prin care am cerut în mod expres aprobarea pentru împușcarea acestor urși.”
Primarul comunei Fântânele, Varga Jozsef, a declarat că, în ultimele trei luni, în satele Cibu și Roua urșii au omorât 30 de oi, 3 porci și multe păsări.
Edilul spune că oamenii se tem să mai iasă din case. În plus, scăderea efectivelor va duce la reducerea sau chiar anularea subvențiilor pe care aceștia le primeau de la stat:
În ultimele 3 luni, am avut 5 atacuri cu trei urși care într-adevăr au făcut pagube foarte mari. Este vorba de 30 de ovine, 3 porci și în cazul păsărilor efectivele sunt mai mari. Dar problema mare este a omului care își apără incinta gospodăriei. Sunt două sate, Cibu și Roua, aflate mai departe de drumul national.”
Locuitorii din Răstolița sunt terorizaţi de două haite de lupi, care le ucid animalele.
Directorul APM Mureș, Dănuț Ștefănescu, susține că deocamdată nu a primit reclamații de la localnici, pentru a face demersuri similare celor din localitățile atacate de urși:
Referitor la lupii de la Răstolița, nu am avut nicio sesizare de pagubă la Agenția de mediu, refeitoare la eventualelel pagube create de lupi. În zona Răstolița am avut anul trecut un singur dosar. Da, sunt probleme cu animalele sălbatice, mai ales în județele de munte din Harghita, Covasna sau în Carpații Meridionali, chiar mai mari decât în județul Mureș.”
Am încercat să contactăm reprezentanții Primăriei Răstolița pentru un punct de vedere, dar nu aceștia nu au răspuns apelurilor repetate. Informațiile au fost însă confirmate de șeful Agenției pentru Protecția Mediului Mureș, care ne-a declarat că atacurile animalelor sălbatice s-au înteţit în ultimele două săptămâni în Răstolița.
Situația nu e va schimba până când oamenii nu vor depune sesizări scrise la APM, permițând instituției să ceară Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor ca aceste animale sălbatice să fie relocate sau împușcate.
Valeriu Russu