Pompierii englezi au donat comunei Hodac o autospecială

Publicat de radiomures, 23 mai 2017, 15:03
La ceremonia de astăzi din localitate au participat 12 pompieri din Marea Britanie, Germania și Austria, care au străbătut 2.000 de kilometri în 5 zile pentru a participa la eveniment.
Ei au adus în total 3 mașini de stins incendiile cu apă și spumă, două dintre ele urmând a fi donate mâine localităților Iclănzel și Sinpaul.
Istoria colaborării cu județul Mureș s-a derulat inițial prin intermediul Fundației Mihai Eminescu Trust, patronată de prințul Charles, moștenitorul coroanei Marii Britanii.
Șeful Detașamentului de Pompieri din Shropshire, Steven Worral:
Fundația Mihai Eminescu Trust ne-a ajutat să susținem județele Mureș și Brașov, iar contribuția noastră s-a materializat prin aducerea de vehicule care să protejeze populația. Am mai adus uniforme, căști și cizme de pompieri pentru voluntari. Pe aceștia vom începe să-i antrenăm, arătându-le cum să folosească pompa, care e partea cea mai importantă, este inima autospecialei de pompieri. Le vom arăta voluntarilor cum să utilizeze scările. Tot așa, colegii de la ISU Mureș îi vor ajuta pe voluntari prin antrenamente continue.”
Comandantul ISU Mureș, gen. Dorin Oltean, a precizat că parteneriatul cu pompierii britanici a început cu 6 ani în urmă, ei aducând și cadouri pentru câteva cămine de bătrâni și copii din județul Mureș:
E o relație extraordinară cu colegi noastri din Shropshire, care s-a materializat prin 35 de autospeciale aduse în județul Mureș. La nivelul autorităților locale sunt 15 autospeciale, iar celelalte au intrat deja în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență. De această dată s-au întors cu 3 autosmeciale, astăzi la Hodac și mâine la Iclănzel și Sînpaul. Și în cursul lunilor septembrie- octombrie, se vor întoarce în România pentru a aduce noi autospeciale și accesorii, și pentru a face cadouri persoanelor în vârstă de la căminele de bătrâni din Sighișoara și Căpușu de Câmpie și la o casă de copii din Tg. Mureș.”
Autospecialele de lucru cu apă și spumă au capacitate de 2.000 de litri, sunt foarte rapide și pot face diferența între viață și moarte până la sosirea profesioniștilor de la ISU.
Ele sunt deservite de voluntari din localitățile respctive, care sunt instruiți atât de pompierii britanici, cât și de cei români.
Șeful pompierilor voluntari din Hodac, Vasile Lupu, spune că e tot mai greu să convingi oamenii, mai ales tinerii, să facă voluntariat:
Există o problemă, la noi, cu voluntariatul. Suntem 10 oameni, dar cu tineretul e problemă, suntem peste 50 de ani câțiva și după regulament nu se mai poate să intervenim. Apoi, avem deja montați 20 de hidranți stradali, am avut montate și pichete în mai multe zone și s-au achiziționat 100 de role de furtun.
Autoritățile locale asigură atât înmatricularea, personalul de deservire al mașinilor, cât și spațiile de garare, alimentarea cu combustibili sau reparațiile necesare pentru autospecialele donate de britanici.
Valeriu Russu