Pompierii au probleme cu brașovenii care dau foc la miriști

Publicat de radiomures, 7 martie 2017, 11:59
În doar 24 de ore, pompierii brașoveni au fost solicitați la 20 de incendii de vegetaţie.
Reprezentanții pompierilor brașovenii atrag atenţia cetăţenilor despre pericolul pe care îl reprezintă arderile necontrolate de mirişti și spun că „Astfel de intervenții sunt dificile deoarece de cele mai multe ori autospecialele pompierilor nu pot ajunge în zona focarelor de incendiu datorită lipsei căilor de acces, nu exista surse de alimentare cu apă în zonă sau suprafața care arde este foarte mare, cuprinzând chiar și zeci de hectare. În ultimele 24 de ore forţele ISU Brasov, au intervenit la 20 de cazuri, pentru stingerea incendiilor de vegetaţie. Au ars peste 50 de hectare de vegetație în localitățile: Bod – Colonie, Mândra, Ghimbav, Ucea de Sus, Braşov, Şinca, Victoria, Hălchiu, Zărneşti, Prejmer, Tărlungeni, Săcele, Cincu și Buneşti“, a spus cpt. Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt al ISU Braşov.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate a miriștilor și a vegetației uscate, reprezentanții ISU Brașov fac apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor: să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt; să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile. Pompierii atrag atenția că arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile trebuie să se facă în locuri special amenajate, iar cetăţenii trebuie să se intereseze la primăria din localitatea în care domiciliază despre planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată în scopul arderii.
Arderea miriştilor şi vegetaţiei uscate se poate face numai cu acordul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, după obținerea de la primărie a permisiunii de lucru cu foc şi mai ales după de a fost inştiinţat Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă de pe raza localităţii unde se defăşoara arderea. Nerespectarea acestor condiții, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 6.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice.
Vali Blajovan