Pompieri profesioniști la Sovata, din această vară

Publicat de radiomures, 26 aprilie 2016, 12:48
Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș va deschide, în această vară, un punct de lucru la Sovata, cu un echipaj permanent de pompieri militari profesioniști.
Primăria a început anul trecut construirea unui sediu prin supraetajarea actualei clădiri unde funcționează Serviciul de pompieri civili.
Pompierii militari vor duce în noul punct de lucru o autospecială de lucru cu apă și spumă.
Pompierii mureșeni nu au reușit să deschidă până acum un punct de lucru la Sovata deoarece nu a existat înțelegere la autoritatea locală, spune inspectorul șef al ISU ”Horea” Mureș, Dorin Oltean:
În acest an la Sovata, sperăm să înființăm un punct de lucru acolo cu servicii profesioniste. Este încă o zonă descoperită. Totul depinde de modul în care primăria, autoritatea publică locală, reușește să finalizeze investiția, construcțiile. Acolo vom avea un echipaj permanent 24 din 24 de ore de profesioniști, adică de pompieri militari. Nu am avut niciodată serviciu profesionist la Sovata pentru că nu s-a găsit înțelegere la autoritatea publică locală. Eu am reușit să găsesc înțelegere.”
Autoritățile din Sovata sperau că se va schimba legea pompierilor, iar serviciul civil, care are pompieri angajați la primărie dar și voluntari, va putea deveni serviciu militar. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, s-a luat decizia înființării acestui serviciu public, deoarece în caz de incendiu la unul din hotelurile din stațiune trecea și o oră până ajungeau pompierii din Tîrgu-Mureș.
Noul serviciu va deservi o zonă largă, de la Dămieni la Ghindari, spune primarul orașului Sovata, Peter Ferenc:
Noi am avut o mulțime de demersuri, era vorba că se va schimba legea pompierilor prin care putem să transformăm pompierii civili din Sovata în pompieri militari. Nu s-a întâmplat, tot am așteptat. Bineînțeles că este foarte important să avem un punct de lucru foarte bine dotat, cu profesioniști, deoarece avem o stațiune turistică cu foarte mulți turiști străini, sunt multe hoteluri cu multe etaje iar pompierii noștri nu sunt dotați cu autoscară, nu sunt dotați cu mașini performante. Eu sper că cel târziu până la începutul verii, iunie, iulie, să putem să terminăm construcția.”
În județul Mureș există, la această dată, 5 subunități de pompieri, la Tîrgu-Mureș, Reghin, Sighișoara, Târnăveni și Sărmașu, precum și 4 puncte de lucru unde funcționează și servicii SMURD, la Miercurea Nirajului, Râciu, Deda și Luduș.
Mai există servicii voluntare de pompieri și puncte de lucru SMURD la Sovata, Iernut, Acățari și Gurghiu.
Cristina Bulbescu