Poluarea pe râul Mureș a fost oprită. Urmează anchetă și sancțiuni

Publicat de MIRELA ROTAR, 16 aprilie 2018, 11:24
Autoritățile din Mureș au reușit să absoarbă petele de ulei de turbină ajunse accidental în apa râului, vineri, de la termocentrala din Iernut.
Directorul Administrației Bazinale de Apă Mureș, Cristian Bratanovici a declarat în această dimineață pentru Radio Tg.Mureș că în continuare se iau măsuri de siguranță:
Am intervenit destul de eficient. Am instalat barajele de stopare din rulouri absorbante la Teiuș, la Șipot în județul Alba, ieri, o salbă de trei baraje la Mintia, în amonte de priza de apă. După observațiile de azi dimineață, în aval de aceste baraje, practic nu se mai vede nicio formă de pete compacte de ulei. Cred că unda de poluare a fost neutralizată. Pentru siguranță, o să facem încă o salbă de două baraje în localitatea Căpruța, județul Arad.”
Comitetul pentru Situații de Urgență al județului Mureș a acționat încontinuu, explică șeful ISU Mureș, lt. col. Călin Handrea:
La momentul acesta nu mai există poluare. De dimineață am trimis barca acolo ca să schimbe barajele absorbante, care sunt la ieșirea de vapoare. Dar, în schimb, de ieri după-masă după ce s-a vindanjat toată cantitatea de emulsie din canalul de evacuare n-au mai fost scurgeri. Preventiv am lăsat acele baraje pentru o eventuală scăpare ca să nu mai ajungă în râul Mureș ulei. Urmează să se desfășoare, începând de astăzi, o anchetă mai detaliată, acolo, la operatorul economic.”
Administrația Bazinală de Apă Mureș a aplicat o amendă de 40.000 de lei conducerii termocentralei, dar sunt posibile și alte sancțiuni, spune șeful ABA, Cristian Bratanovici:
Noi am sancționat termocentrala pentru neanunțarea poluării. Acum facem calcule ce înseamnă intervenția, calculăm penalitățile aferente. Garda de Mediu cred că amendează și ei cu 50.000 de lei pentru poluare.”
Potrivit unei informări de presă a Romagaz, angajații termocentralei din Iernut au acționat alături de echipele de intervenție după ce o cantitate de apă uzată conţinând cca 20-30 litri de ulei rezidual s-a scurs accidental în râul Mureş.
„O defecţiune a separatorului de ulei care etanşeizează una dintre evacuările uleiului rezidual folosit pentru funcţionarea Centralei Iernut a dus la această scurgere accidentală. Uleiul nu conţine substanţe toxice și nu au fost constatate scurgeri care să afecteze sănătatea publică, flora sau fauna râului Mureş”, arată Romgaz.
Marcela German