Polițiștii spun că și-au făcut datoria și că nu au comis abuzuri, sancționând nerespectarea carantinei și izolării

Publicat de MIRELA ROTAR, 8 mai 2020, 14:21
Nu este de datoria polițistului să verifice constituționalitatea unui act normativ, apreciază președintele executiv al Sindicatului Național a Polițiștilor DECUS, Bogdan Bănică.
Acesta susține că polițiștii nu ar fi comis abuzuri atunci când au sancționat românii pe perioada pandemiei:
Cu siguranță polițiștii și-au făcut datoria, întrucât ei au aplicat prevederile ordonanțelor militare. Și vor continua să sancționeze până pe 15 mai, pentru că deocamdată colegii mei nu au primit alte indicații, aplicând prevederile ordonanțelor militare. Apoi, nu s-au făcut abuzuri. Păi dacă se sancționează un contravenient la regimul rutier, în baza legislației existente, asta înseamnă că face un abuz? La fel, i-au sancționat pe cei pe care i-au găsit în neregulă, cu referire la cele prevăzute în ordonanțele militare, pe perioada pandemiei.
Purtătorul de cuvânt al IJP Mureș, Andreea Pop, subliniază că e dreptul oricărui cetățean roman să conteste orice sancțiune:
De la debutul stării de urgență, până la data de 23 aprilie, polițiștii mureșeni au aplicat 7197 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare, în valoare de peste 15 milioane de lei. Până la apariția în Monitorul Oficial, în continuare se aplică normele legale în vigoare. Din punctul nostru de vedere, noi ne-am făcut treaba, iar cetățenii au dreptul de a face contestație la aceste sancțiuni contravenționale; nu putem să îi oprim și nici nu avem această intenție.
Amenzile date în perioada Stării de Urgență sunt neconstituționale au decis magistrații CCR, admițând sesizarea Avocatului Poporului împotriva Ordonanței de Urgență care instituie sancțiuni de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea carantinei și izolării.
Juriștii atrag atenția că amenzile nu se anulează automat, ci trebuie contestate, ceea ce va duce la sufocarea instanțelor.
De la instituirea stării de urgență, în țara noastră s-au dat peste 300.000 de sancțiuni și deja au fost formulate aproximativ 100.000 de plângeri.
Valeriu Russu