Polițiștii mureșeni, pregătiți de acțiunea ”telefonul mobil”

Publicat de MIRELA ROTAR, 11 octombrie 2019, 15:00 / actualizat: 12 octombrie 2019, 12:31
Noile prevederi ale Codului Rutier privind interzicerea sub orice formă a utilizării telefonului mobil în timpul conducerii, intră în vigoare peste câteva ore.
Nu au voie să mânuiască telefonul mobil nici bicicliștii, căruțașii sau alți conducători de vehicule aflați în trafic. Polițiștii mureșeni au desfășurat activități de informare din data de 7 octombrie și până astăzi, inclusiv.
De mâine, însă, vor fi aplicate amenzi de cel puțin 870 de lei celor care sunt surprinși cu aceste dispozitive pe șosele.
Acțiuni ale Poliției Rutiere vor fi făcute pe perioada weekend-ului în numeroase zone și cu mai multe echipaje, a precizat astăzi într-o conferință de presă, șeful serviciului Rutier, comisarul de poliție Ioan-Florin Pop:
Începând cu data de 12 otombrie 2019 în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv prevăzut cu funcție de înregistrare sau redare text, foto sau video. Se va acționa pe raza fiecărui municipiu și oraș precum și pe principalele drumuri naționale de pe raza județului, fiind o medie de 4-5 echipaje pe schimb, inclusiv noaptea.
Șoferii vor putea utiliza în continuare sistemele ”handsfree” sau ”bluetooth”, inclusiv dispozitivele de bord pentru navigație și GPS. Acestea, însă, trebuie programate înainte de a pleca la drum, iar apelarea nu se mai poate face decât vocal.
Cei surprinși că mânuiesc în mers telefonul mobil sau alte dispozitive și săvârșesc concomitent o altă contravenție vor fi sancționați cu puncte amendă și puncte de penalizare cumulate, precum și cu reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.
Revine șeful Poliției Rutiere Mureș, Ioan-Florin Pop:
Singura contravenție de folosire a telefonului mobil sau a altui dispozitiv are mărită amenda la 6-8 puncte amendă și aplicarea unui număr de 4 puncte de penalizare. Pentru a se aplica și măsura complementară a reținerii permisului de conducere este necesar ca regula încălcată concomitent cu folosirea telefonului mobil să fie de natura distragerii atenției conducătorului auto sau de a pune în pericol siguranța traficului rutier. Mai exact, nesemnalizarea intenției de a schimba direcția de mers, neacordarea priorității de trecere a vehiculelor sau pietonilor, trecerea pe roșu a semaforului electric…
Tot din 12 octombrie intră în vigoare o altă prevedere la Codul Rutier, ce se referă la cetățenii străini care încalcă regulile de circulație. Aceștia vor putea susține inclusiv în România testul pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului. Până acum, testarea se putea face doar în țara de origine.
Examenul va putea fi susținut în mai multe limbi de circulație internațională la serviciul rutier pe raza căruia s-a produs evenimentul.
Cristina Bulbescu