Polițiștii mureșeni au fost sesizați de trei persoane care și-au pierdut banii prin tehnica ”spoofing”

Publicat de Stan Lucian, 11 aprilie 2025, 15:00
În primele trei luni ale anului, Serviciul Investigații Criminale Mureș a fost sesizat cu privire la trei cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”. Prejudiciile se ridică la zeci de mii de lei.
Prin acest mod de operare, autorii, folosind aplicații VoIP (voice over IP), cu numere de telefon din rețeaua națională de telefonie (pot fi numere de telefon compromise care aparțin unor instituții bancare), contactează cetățenii, pretinzându-se angajați ai băncilor.
În cadrul apelurilor, aceștia afirmă că victimele ar fi solicitat un împrumut și le cer să dezvăluie informații personale sensibile.
Ulterior, apelul este redirecționat către o altă persoană care se recomandă ca fiind din partea Poliției și le solicită victimelor să transfere bani într-un „cont sigur”, pentru a proteja fondurile.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, Alexandra Luca:
”Nu răspundeți apelurilor telefonice nesolicitate care vă cer informații sensibile sau transferuri de bani, verificați orice informație primită prin canale oficiale. Contactați direct instituțiile implicate. Nu transferați bani în conturi neoficiale sau suspecte. Dacă aveți suspiciuni, contactați imediat autoritățile competente.”
Poliția avertizează că promisiunea de bani sau moșteniri ar trebui să ridice din start semne de întrebare.
De asemenea, sunt câteva elemente care pot indica o înșelăciune, a explicat pentru Radio Târgu Mureș purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, Daniel Zontea:
”Nicio bancă și nicio altă instituție serioasă nu va cere vreodată coduri PIN sau parole. Dacă se primește un mesaj cu un link în care se cere confirmarea ceva urgent sau introducere a unor date, lucrul acesta trebuie analizat atent și trebuie numaidecât verificată sursa. Spunem asta pentru că de foarte multe ori sunt pagini false care imită site-uri oficiale. Fiți prudenți și atunci când cumpărați online, oamenii ar trebui să nu plătească în avans dacă nu sunt siguri de vânzător sau de platforma online.”
Banca Națională a României a transmis un comunicat de presă prin care cere cetățenilor ca, în cazul în care sunt contactați sau au interacționat cu astfel de materiale sau site-uri false, să nu furnizeze date personale și să raporteze imediat aceste situații autorităților competente.
BNR precizează că nu solicită niciodată, prin e-mail, telefon, mesaje-text sau mesaje instant, date cu caracter personal sau alte informații confidențiale despre credite, carduri sau conturi bancare, nici efectuarea unor transferuri de bani.
De asemenea, reprezentanții BNR nu cer informații cu privire la veniturile personale, credite solicitate/ aprobate/ acordate de BNR sau de alți creditori profesioniști sau alte aspecte de natură financiară.
Dacă se prezintă oportunități de investiții sau de obținere a unor câștiguri rapide, facile şi consistente, cel mai probabil este un atac de tip spoofing.
Autor: Raluca Creț