Polițiștii mureșeni au confiscat 12 kilograme de materiale pirotehnice
Publicat de Stan Lucian, 19 decembrie 2024, 17:00
Inspectoratul de Poliție Județean Mureș a efectuat, în ultimele luni, 30 de controale la societăți autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice.
Polițiștii au urmărit dacă aceste societăți comercializează doar produse permise de lege, în special distribuirea acestora către populație.
Persoanele fizice pot folos doar articole din categoria 1/F1 și T2, iar acestea pot fi vândute doar celor care au împlinit vârsta de 16 ani.
Șeful Serviciului Arme, Explozibili și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Mureș, comisar șef Lucian Roiban:
”A fost ridicată, în vederea confiscării, cantitatea de 12kg articole pirotehnice, în valoare de 2.500 de lei, și au fost aplicate opt sancțiuni contravenționale, în valoare de 9.000 lei. Până la acest moment, nu au fost înregistrate cauze privind incidente sau vătămări produse ca urmare a folosirii articolelor pirotehnice.”
În această perioadă, polițiștii au derulat mai multe campanii de informare, în special pentru copii și adolescenți, pentru a le atrage atenția asupra riscurilor la care se expun când folosesc articole pirotehnice.
Coordonatorul Departamentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Mureș, comisar șef Gabriela Pîncă:
”În acest sezon, aproape 30 de activități au vizat mai mult de 2000 de elevi, cărora am încercat să le explicăm faptul că legea și regulile, în general, sunt pentru siguranță și am discutat cazuri în care, în țară, în acest an, poate și în anul trecut, au fost copii care au ajuns direct în săli de operații, au fost copii care au suferit leziuni grave.”
Problemele legate de comerțul ilegal cu materiale pirotehnice provin din mediul online pentru că în multe țări este permisă vânzarea articolelor interzise în România.
Lucian Roiban:
”În Uniunea Europeană, legislația în acest domeniu este mult mai permisivă, multă lume își achiziționează articole pirotehnice din spațiul european, în special Polonia, de unde se aduc articole de categorie doi-trei, care la noi sunt interzise sau din Turcia. Încercăm acum să ne luptăm cu mediul online, să descoperim cine ce a cumpărat și să acționăm în vederea scoaterii din circuitul ilegal.”
La nivelul Poliției Române, în perioada 30 septembrie – 5 ianuarie, se derulează Planul national de acțiune ”Pirotehnic”, pentru verificarea legalității operațiunilor cu articole pirotehnice.
Autor: Raluca Creț