Polițiștii locali vor armonizarea legislației polițiilor naționale și locale

Publicat de Rotar Mirela, 20 mai 2022, 11:06 / actualizat: 20 mai 2022, 12:43
Poliția locală solicită accesul la identitatea proprietarului mașinii parcate ilegal și dreptul de a-l sancționa.
Acestea i-au fost ridicate de Înalta Curte de Casație și Justiție care, la sesizarea Avocatului poporului a decis că, potrivit legislației speciale a Ministerului de Interne, polițistul local nu poate fi agent constatator și nici nu poate aplica contravenții în zona circulației.
Sindicatul Național ,,Meridian” al Funcționarilor a inițiat demersuri de modificare și compatibilizare a legislației polițiilor naționale și locale, a declarat președintele Voinea Negoiță:
Sindicatul nostru solicită accesul la baza de date referitoare la proprietarii autovehiculelor sau la informații despre cel căruia i-au încredințat mașina. Nu poate fi aplicată nici amenda pentru contravenție și nici nu poate fi eliberat drumul sau spațiul respectiv. Ar trebui să se facă o solicitare la Poliția Română, așa că totul poate dura cine știe cât, pentru că nu există o comunicare directă, cum ar fi să transmitem prin stație sau să se comunice automat datele proprietarului respectiv. Ei, însă, nu pot să facă nimic.
Șeful Poliției Locale Tg. Mureș, Raul Matiș confirmă lacuna legislativă și arată că în OUG 195 din 2002 ar trebui inclusă și Poliția locală, alături de Poliția rutieră, ca instituție în drept să aibă acces la datele de identificare ale persoanei în culpă:
Având în vedere competențele polițiștilor locali în domeniul circulației pe drumurile publice, este necesar ca aceștia să poată stabili identitatea persoanelor care încalcă dispoziții prevăzute inclusiv în OUG 195 pe 2002. Din aceste considerente, se impune completarea urgentă a legislației în materie, prin care să se acorde agenților de poliție locală dreptul de a solicita proprietarilor sau deținătorilor legali ai vehiculelor comunicarea identității persoanelor cărora le-au încredințat vehiculele pentru a fi conduse pe drumurile publice. Dacă nu comunică datele solicitate, să li se poată aplica sancțiuni contravenționale.
Printre altele, polițiștii locali nu îi pot sancționa nici pe taximetriști, dacă aceștia nu sunt proprietarii vehiculului pe care îl conduc ci doar angajați la firma care prestează servicii de transport persoane în regim de taxi.
Nu am reușit să obținem un punct de vedere pe acest subiect de la Inspectoratul Județean de Poliție Mureș.
Valeriu Russu