Poliţiştii încep verificarea comercianţilor de petarde şi artificii

Publicat de radiomures, 11 decembrie 2015, 11:24
Este vorba de o acţiune ce se desfăşoară la nivel național prin care se urmăreşte creşterea siguranţei cetăţeanului în perioada sărbătorilor de iarnă. În acest sens, sunt efectuate controale la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, dar şi activităţi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale.
Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune, spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mureş, Carmen Frandeş:
În conformitate cu prevederile Legii nr. 126 din 1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. Comercializarea de către persoane fizice sau juridice neautorizate a obiectelor pirotehnice din clasa I se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000 de lei. Comercializarea obiectelor pirotehnice către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei.”
Acţiunea a şi dat roade în cursul zilei de ieri 2 tineri de 15, respectiv 17 ani, din satele Milăşel şi Papiu Ilarian, din judeţul Mureş, au fost depistaţi de organele de Poliţie Locală, în timp ce foloseau petarde.
Revine purtătorul de cuvânt al IPJ Mureş, Carmen Frandeş:
Asupra celor doi tineri, în urma controlului corporal efectuat de jandarmii chemaţi la faţa locului, au fost găsite un nr. de 8 bucăţi petarde culoare neagră, neinscripţionate. Organele de poliţie sesizate au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept”.
De asemenea, poliţiştii recomandă părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a petardelor şi artificiilor
Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile şi periculoase. Din acest considerent, folosirea lor necesită control şi supraveghere, dar şi responsabilitate sporită în ceea ce ţine de respectarea condiţiilor esenţiale de securitate.
De asemenea, nu este lipsit de importanţă ca noxele rezultate în urma arderii acestora pot influenţa dăunător mediul ambiant. Din toate considerentele expuse, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Mureş recomandă să studiaţi atent instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul acestora, astfel încât să înlăturaţi riscul de producere a unor incendii nedorite ori vătămări corporale care ar putea să umbrească frumuseţea sărbătorilor de iarnă.
Atenţie!
Persoanele juridice autorizate nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din clasele/categoriile pentru care au fost autorizate; nu pot comercializa către populaţie articole pirotehnice din clasele/categoriile doi și patru.
Persoanele fizice pot deține și folosi articole pirotehnice din clasa/categoria I, tot timpul anului, dar nu le pot confecţiona, importa sau comercializa.
Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:
– între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
– la o distanţă mai mică de 50 metri de construcţiile de locuinţe cu până la patru niveluri şi la mai puţin de 100 metri faţă de cele cu peste patru niveluri;
– la o distanţă mai mică de 500 metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
– la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
– în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
– pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
– la o distanţă mai mică de 500 metri de păduri.
Sanda Vițelar
Sursa foto: cugetliber.ro