Polițiștii avertizează: atenție la tâlhari!

Publicat de MIRELA ROTAR, 1 iulie 2020, 12:33 / actualizat: 1 iulie 2020, 15:25
Pentru că numărul tâlhăriilor a crescut la nivel de țară, mulți dintre făptași fiind recidiviști, parlamentarii au votat în iunie un proiect de lege prin care condamnații pentru pentru omor, viol sau tâlhărie nu mai pot fi eliberați condiționat.
O persoană poate fi victima unei tâlhării în orice moment al zilei, pe orice stradă, în mijloacele de transport în comun ori la cumpărături, atrag atenția polițiștii, care vin cu o serie de recomandări.
- Nu vă înghesuiți și nu permiteți să fiți înghesuiți atunci când sunteți la cumpărături sau în mijloacele de transport în comun;
- Nu vă afișați ostentativ cu obiecte de valoare (brățări, lănțișoare, telefoane mobile, etc.);
- După lăsarea întunericului, evitați să vă deplasați pe trasee neiluminate și prin locuri sau zone mai puțin circulate (șantiere, câmpuri, parcuri, etc.;)
- Dacă observați că sunteți urmăriți, deplasați-vă prin zone intens circulate.
- Nu păstrați în același loc (portmoneu, buzunar, geantă), banii, cardurile și actele de identitate.
- Protejați în permanență cu mâna, poșeta de pe umăr.
- Feriți-vă de priviri indiscrete când efectuați plăți sau extrageți bani de la bancomate.
- Nu dați telefonul mobil persoanelor necunoscute, indiferent de pretext. Acesta nu trebuie lăsat nesupravegheat, indiferent de locul în care se află.
- Dacă sunteți agresați, nu ezitați în a face zgomote, a țipa sau a atrage atenția asupra dumneavoastră. Acest comportament vă poate salva în astfel de situații.
Tâlhăria poate duce la crearea unui sentiment de lipsă a siguranței publice, iar de multe ori victimele tâlharilor sunt persoane din categorii neajutorate precum vârstnicii sau copiii. Politiștii mai spun că, în cazul în care deveniți victima unui tâlhar, să încercați să rețineți cât mai multe detalii despre acesta si să apelați numărul de urgență 112.
Vlad Todoran